V Česku jsou pro něj typické pokrmy jako avokádový toust nebo vejce Benedikt. Ano, máme na mysli brunch! Kde se vlastně vzal a co od něj někteří lidé očekávají, ale jiní zase ne? Jen o vejcích na tisíc způsobů to totiž být určitě nemusí.
Brunch aneb Ideální probuzení pro každého spáče
Psal se rok 1895 a v britském časopise Hunter’s Weekly vyšel článek Brunch: A Plea od spisovatele Guye Beringera. Jeho myšlenka byla jasná – pozdější vstávání ve spojení s vhodným jídlem udělá vyloženě dobře všem, kteří to v sobotu večer poněkud přehnali s alkoholem. O vznik brunche (složenina ze slov breakfast a lunch) se tedy podle všeho zasloužila – kocovina.
Ve Spojených státech se o brunchi psalo hned rok nato, v dámské rubrice magazínu New Oxford. Co byla ta žhavá novinka v článku The Newest Thing in Lunches? „Pozvánka“ na jídlo, které se podává až/už od 11. hodiny. A i když se termín brunch poprvé objevil v britském prostředí, silnou tradici získal právě ve Státech.
Pokrmy, které si vychutnávala elita
V začátcích se brunch proslavil na jihu USA, konkrétně ve městě New Orleans. Třeba takový podnik Begue’s byl koncem 19. století známý hlavně pro svou druhou snídani, ovlivněnou nejen francouzskými recepty. Postupně se brunchové podniky rozrůstaly a lidé si v nich mohli pochutnat na francouzském toustu, vejcích Benedikt, omeletách s mořskými plody, vejci Sardou a jiných místních specialitách.
Chcete si připravit vlastní vejce Benedikt? Máme pro vás videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE
Netrvalo dlouho a brunch se přesunul do New Yorku – a výrazně povýšil. V tamní společnosti se od 20. let stal jedním ze symbolů prestiže a elity. Dnes ho lidé vyhledávají hlavně proto, že nabízí mix pohodlí, zábavy a netradičních chuťových kombinací.
Ideální na víkend
Podobně vidí brunchovou kulturu i Jan Valenta z Taste of Prague. „Pro mě je to víkendová záležitost. Ráno se probudíte, nevíte, co dělat, nebo si přispíte, a tak vyrazíte na brunch. Často právě po prohýřené noci, takže brunch částečně funguje jako vyprošťovák. Nastartuje vás do víkendového dne,“ vysvětluje.
Vybrat si můžete z několika stylů brunche. Existují samozřejmě hotelové, většinou formou all you can eat. Některé podniky však zůstávají u nabídky à la carte (na lístku bývá anglická snídaně, ale i další možnosti), i u nás už ovšem existují třeba i dim sum brunche.
Nebojme se experimentovat
Na svých cestách po světě potkal Jan hned několik brunchových jídel, která ho vážně bavila. „V Modern Pantry v Londýně jsme měli pošírované vejce, které obsluha hodila do friťáku a pak zalila masovým ragú. A bylo to super,“ vzpomíná. Stejně jako signature dish z restaurací sítě Eggslut nebo jídla z anglického podniku The Breakfast Club.
Kam na brunch?
U nás v České republice, konkrétně v Praze, dělají typicky americký brunch v The Tavern – zkuste tamní smažené kuře na vafli nebo texaské omelety. V Esce si dejte třeba vejce s pšenicí, zkusit můžete i Mama Shelter Prague, Buddha Bar Prague nebo Monkey Bar. A v Brně zaskočte do Industry. Pak určitě zavítejte do karlínského bistra Etapa nebo vám třeba padne do oka dejvické bistro Šodó. To si totiž otevřel Jan Valenta se svou ženou, právě ve spojení s PG Foodies, kteří stojí za karlínskou Etapou.
Zdroj: Jídlo a radost (autor Tereza Pánková); Brunch: A History
redaktorka FTV Prima