Holandská omáčka patří k těm nejznámějším. Její chuť je příjemně krémová a lehce svěží po citronu. Neobejdou se bez ní slavná vejce Benedikt, ale báječně se hodí také k chřestu nebo k rybám. Víte, kde se vzala?

Holandská omáčka: Bleskový recept z mixéru a trocha historie navíc Zdroj: iStock
Holandská omáčka patří k těm nejznámějším. Její chuť je příjemně krémová a lehce svěží po citronu. Neobejdou se bez ní slavná vejce Benedikt, ale báječně se hodí také k chřestu nebo k rybám. Víte, kde se vzala?
Holandská omáčka svou máslovou jemností a jemnou pikantností uchvátila chuťové buňky labužníků už v 17. století – tehdy ji totiž ve své kuchařské knize zaznamenal mytický La Varenne, kuchař Ludvíka XIV. Uvedl dokonce i recept na „chřest s voňavou omáčkou“, která se pak objevuje i v jiných francouzských kulinárních publikacích pod názvem Sauce Isigny, neboť toto normandské město je proslulé kvalitou svých mléčných výrobků a másla.
Bohužel 1. světová válka značně poničila i zemědělství v Normandii a krátce bylo nutné máslo i dovážet – a to z Holandska. Název je tedy trochu smutným pomníčkem, což si ovšem málokdo uvědomuje. Ale i tak tuto lahodnou omáčku neprávem obestírá pověst o takřka neproveditelnosti v domácích podmínkách, málokdo se do ní pouští a průmyslově vyráběné verze dokážou od domácích pokusů svou podřadnou chutí odradit.
Holandská omáčka je totiž prubířským kamenem všech adeptů kulinárních věd a nejeden budoucí šéfkuchař na ní u zkoušek pohoří. Pokud ji totiž připravujeme klasickým způsobem, je třeba mít na paměti, že jde o emulzi, jejíž jednotlivé složky se spojují při určité teplotě. To je ovšem jediné úskalí, které nás čeká.
Holandská omáčka: Bleskový recept z mixéru a trocha historie navíc 2 Zdroj: iStock
Do kastrolu, na který se dá postavit ohnivzdorná miska tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny vody, dejte vařit vodu. Var udržujte co nejmírnější. Stranou si v pánvičce pomalu rozpusťte 150 g másla a dejte ho stranou. Do misky dejte žloutky ze 2 velkých vajec, misku postavte na kastrol a začněte šlehat metlou. Postupně ke žloutkům zašlehejte 1 lžičku bílého vinného octa nebo citronové šťávy. Za stálého šlehání pak pomalu přilévejte teplé máslo a šlehejte tak dlouho, až budete mít jemnou, hedvábně hladkou omáčku. Hodí se nejen ke chřestu, ale třeba i k brokolici, artyčokům, vejcím, mořským plodům ale i k hovězímu masu.
Dobrá holandská omáčka voní po čerstvém kvalitním másle, je jemně navinulá, hedvábně hladká, lehká a vzdušná. Tyto vlastnosti si musí zachovat i v různých jiných variacích včetně těch současných, kdy ruční práci nahradí domácí technika.
Holandská omáčka: Bleskový recept z mixéru a trocha historie navíc 3 Zdroj: iStock
Zdroj: autorský text, www.simplyrecipes.com; zdroj foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living