Suroviny
- kuřecí maso (kuřecí vnitřní prsní filety) 600 g
- hladká mouka 250 g
- česnek (granulovaný ) 1 lžička
- chilli (mleté ) 1/2 lžičky
- podmáslí (kysané ) 250 ml
- řepkový olej (na smažení)
- sůl 1 lžička
- kajenský pepř 1 lžička
- černý pepř (mletý ) 1 lžička
Omáčka
- sójová omáčka (světlá) 100 ml
- voda 30 ml
- třtinový cukr 100 g
- sezamový olej 1 lžíce
- rýžový ocet 1/2 lžíce
- chilli (chilli vločky) 1/2 lžičky
- zázvor (nastrouhaný ) 1/2 lžíce
- česnek (nastrouhaný ) 3/4 lžíce
- kukuřičný škrob 1 a 1/2 lžíce + 1 a 1/2 lžíce vody
Vafle
- vejce 3 ks
- podmáslí (kysané ) 350 g
- slunečnicový olej 170 g
- hladká mouka 185 g
- jedlá soda 3/4 lžičky
- cukr krupice špetka
- sůl 1/2 lžičky
Coleslaw
- bílé zelí 500 g
- mrkev 1 ks
- majonéza 200 g
- citron (menší ) 1/2 ks
- cukr krupice
- sůl
- pepř
- jarní cibulka 2 ks
Postup přípravy
- Nejdříve připravte coleslaw. Zelí zbavte košťálu, nakrouhejte najemno a očištěnou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Vše dejte do mísy, dobře posolte a nechte 30–60 minut vypotit. Poté všechnu tekutinu slijte a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.
- V misce smíchejte majonézu, šťávu z ½ citronu a čerstvě mletý pepř. Podle chuti doslaďte cukrem a případně dosolte.
- Dresink přimíchejte k zelenině a salát dejte odležet do chladničky na zhruba 1 hodinu.
- Kuřecí prsní filety dejte do uzavíratelné nádoby a dobře promíchejte s 1 lžičkou mletého pepře a 1 lžičkou soli.
- Nádobu uzavřete a maso nechte 30–60 minut odpočinout v chladničce. Mezitím připravte omáčku. V malém hrnci smíchejte sójovou omáčku s vodou, cukrem, sezamovým olejem, rýžovým octem, chilli vločkami, nastrouhaným zázvorem a nastrouhaným česnekem.
- Za stálého míchání přiveďte k varu. V malé mističce rozmíchejte kukuřičný škrob v 1 ½ lžíci vody a směs přilijte za stálého míchání k vroucí omáčce.
- Omáčku nechte za občasného míchání jemně probublávat do zhoustnutí na konzistenci sirupu (5–6 minut). Hotovou omáčku ponechte na podávání.
- Připravte vafle. V míse dobře promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, solí a špetkou cukru.
- V jiné míse prošlehejte vejce s podmáslím a olejem a pak po částech zapracujte sypké suroviny. Vaflovač lehce vymažte olejem a postupně upečte vafle.
- Ve větší misce smíchejte hladkou mouku s česnekem, cayenským pepřem a mletým chilli a do jiné misky nalijte podmáslí.
- Odpočinuté filety nejdříve obalte v mouce, poté v podmáslí a nakonec opět v mouce. Obalené kousky masa pokládejte na mřížku.
- V hluboké pánvi rozpalte cca 5 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C a kuřecí kousky v něm usmažte po částech dozlatova.
- Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Upečené kuřecí kousky dobře ze všech stran potřete připravenou omáčkou a podávejte na vafli se zelným salátem.
- Můžeme přiklopit druhou vaflí a podávat také jako sendvič.
Smažené kuře s vaflemi a salátem 2 Zdroj: Kublanka.cz