Suroviny
- vařené brambory 300 g
- slanina (na kostky) 100 g
- vejce 2 ks
- zakysaná smetana 100 g
- gouda (nebo Eidam; strouhaný) 50 g
- hladká mouka 75 g
- prášek do pečiva 1 lžička
- sůl
- pepř
- uzená paprika 1/4 lžičky
- sádlo
Postup přípravy:
- Uvařené brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
- Do mísy s bramborami přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, kostičky slaniny, vejce, zakysanou smetanu, sýr a promíchejte.
- V mističce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a přidejte k bramborovému těstu. Nakonec vše osolte, opepřete a přidejte uzenou papriku.
- Vše dobře promíchejte. Rozehřejte přístroj na přípravu vaflí a plochu potřete pomocí mašlovačky sádlem.
- Bramborové těsto lžící rozprostřete na střed vaflovače, přiklopte a pečte dozlatova.
TIP: Tyto vafle si můžete připravit klidně jako hlavní chod, třeba s dipem se zakysanou smetanou, ale určitě je můžete použít i jako přílohu k masu.
Další recepty na slané vafle: