Vafle
- velká vejce 2 ks
- Mléko 300 ml
- hladká mouka 230 g
- Kypřicí prášek 4 lžičky
- Sůl 1/4 lžičky
- máslo, rozpuštěné a vychladlé 100 g + ještě asi 1 lžička
Na oblohu
- anglická slanina, vyškvařená 4 plátky
- volská oka 4 ks
- Javorový sirup
- sůl a čerstvě namletý pepř
- několik jehliček rozmarýnu
Postup přípravy
- Vejce vyklepněte do mísy a prošlehejte je s mlékem. Prosejte k nim mouku s práškem a dobře promíchejte, až vznikne hladké těstíčko. Zašlehejte k němu vychladlé rozpuštěné máslo, ale jen aby se směsí spojilo, jinak by vafle byly tuhé.
- Grilovací pánev postavte na vysoký plamen, dejte do ní lžičku másla a jakmile se rozpustí, vlijte těstíčko tak, aby se rozlilo po pánvi. Můžete také smažit menší vafle po 2 kusech.
- Plamen snižte a vafle smažte asi 6 minut nebo až budou zespodu zlaté. Obraťte je a smažte dalších 6 minut. Pak je ještě nechte z každé strany chvilku smažit, aby byly opravdu křupavé.
- Podávejte rozkrojené na díly s vyškvařenou slaninou, volskými oky, zakapané javorovým sirupem, osolené a opepřené podle chuti.