Arašídy pod lupou – žádný obyčejný snack, ale luštěnina v oříškovém kabátku našlápnutá živinami
Zdroj: Se souhlasem Aliky
Arašídy pod lupou – žádný obyčejný snack, ale luštěnina v oříškovém kabátku našlápnutá živinami
Zdroj:
Se souhlasem Aliky
Když se řeknou arašídy, spoustě z nás se vybaví miska slaných oříšků na stole při večerním sledování filmu nebo pouhé zobání ke sklenici vína. Arašídy mají pověst „nezdravého snacku“, který je sice chutný, ale hříšný. Jenže tento malý zázrak si takovou reputaci rozhodně nezaslouží. Ve skutečnosti jde o nutričně nabitou potravinu, která by měla mít své místo ve zdravém a vyváženém jídelníčku. Nevěříte?
Botanický unikát v naší kuchyni
Arašídy neboli podzemnice olejná je z botanického hlediska luštěnina, stejně jako hrách nebo fazole. Rozdíl je v tom, že její plod dozrává pod zemí, a proto je v jejím názvu slovo podzemnice. Pěstuje se v mnoha zemích světa, i tam, kde je chudá půda, a je tak pro miliony lidí ceněným zdrojem bílkovin a tuků. Podobá se však velmi ořechům, proto je označujeme, byť mylně, za ořechy.
Mýtus o arašídech. Znáte ho?
Mnoho lidí se arašídů obává, často je máme spojené s nezdravým snackem plným soli a tuku. Pravda je ale jiná, samotné arašídy nejsou problém, klíčem je způsob úpravy a množství. Komerčně prodávané solené a pražené arašídy v oleji sice zdravou variantu nepředstavují, ale přírodní, nesolené a ideálně suché pražené arašídy mají zcela jiný nutriční profil. Podobné je to s arašídovým krémem bez přídavku cukru a dalších aditiv. Zkrátka, stačí se dívat na složení a nepřehánět to s jejich množstvím. Ve správné formě jsou výborným doplňkem zdravého jídelníčku. „Trend zdravého stravování naznačují i naše průzkumy, kdy zákazníci hledají zdravější snacky, zatímco dříve sahali hlavně po solených arašídech, dnes je trend opačný. Zákazníci oceňují přirozenou chuť arašídů a šetrné pražení, které zachovává živiny,“ dodává Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny ALIKA.
Zdravotní benefity milovaných arašídů
Arašídy jsou skutečným nutričním pokladem. V jediné hrsti nabízí kombinaci klíčových živin, které mohou podporovat zdraví, energii i pocit sytosti. Přirozeně obsahují vysoký podíl rostlinných bílkovin, což z nich činí skvělý zdroj energie i pro aktivní jedince. Porovnáme-li arašídy například s kuřecím masem, obsah bílkovin je téměř totožný. Navíc v jejich složení najdeme arginin, což je aminokyselina podporující prokrvení, ale ani to není zdaleka vše.
Pusťte si videorecept na nesmažené závitky s arašídovou omáčkou!
Kompletní recept najdete ZDE: Vietnamské závitky
„Více než 80 % tuků v arašídech tvoří zdravé nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu »špatného« LDL cholesterolu. Arašídy jsou bohaté hlavně na omega-6 mastné kyseliny, které je vhodné vyvažovat omega-3 mastnými kyselinami, které obsahují ryby nebo lněná semínka. Zároveň tělu dodají i vitamín E, silný antioxidant chránící buňky před stárnutím, a hořčík, jenž přispívá k normální funkci nervového systému a svalů. Pravidelná konzumace arašídů v rozumné míře může díky obsahu vlákniny podpořit naše trávení i pocit sytosti. Volme však arašídy natural bez obsahu soli,“ doplňuje nutriční terapeutka Mgr. Petra Kuřátková z pražírny ořechů ALIKA, známá pod pseudonymem Nutrimamma. Výzkumy navíc ukazují, že se arašídy pyšní nízkým glykemickým indexem, takže nevyvolávají prudké výkyvy krevního cukru. V neposlední řadě stojí za zmínku i obsah vitamínů skupiny B, hlavně niacinu, který může prospívat mozku a naší psychické pohodě.
Sklizeň podzemnice olejné
Zdroj: iStock
Sklizeň podzemnice olejné
Zdroj:
iStock
Průvodce světem podzemnice olejné
Arašídy mají mnoho odrůd, které mají rozdílnou chuť, velikost, barvu slupky i vhodné využití v kuchyni. Mezi nejznámější odrůdy patří Virginia. „Rozdíl chuti různých odrůd arašídů může poznat i běžný konzument. Arašídy Virginia, které využíváme, rostou na úpatí hor v oblasti Shandongu a sklízejí se jen v září. Jsou velké a mají výraznou chuť. Ručně se zalévají i sklízí,“ přibližuje rozdílnosti arašídů Petra Vránová. Nejen samotná odrůda, ale i úprava arašídů hraje důležitou roli. Zakoupit lze arašídy natural, pražené, ale i různě ochucené, ale také v podobě arašídové mouky, kostek či zmíněného arašídového krému. „Natural ořechy jsou nejblíže přirozenému stavu, je to nejzdravější forma ořechů vhodná pro každodenní konzumaci. Dražované ořechy jsou obalené v cukru, různých polevách či čokoládě, takže je jasné, že se zde jedná spíše o sladkost než základní potravinu vhodnou pro denní konzumaci,“ dodává nutriční terapeutka Mgr. Petra Kuřátková.
Chcete znát i pár zajímavostí?
-
Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších a nejzávažnějších potravinových alergií vůbec. U citlivých lidí může už i stopové množství vyvolat anafylaktický šok.
-
Pozor si také musíme dávat na čerstvost arašídů, jelikož z důvodu vysokého obsahu tuku podléhají rychle při nevhodném skladování žluknutí. Je tedy vhodné kupovat arašídy co nejčerstvější a uchovávat je v chladu a temnu.
-
Jedním z výrobků, které si v posledních letech získaly velkou oblibu, jsou ořechové krémy, mezi nimiž nemůže chybět arašídový krém. Jako jediný z nich může podle legislativy nést označení máslo, přestože není vyroben z mléka. Arašídové máslo má totiž letitou tradici a spotřebitelé si ho s mlékem nespojují. Jeho počátky jsou dokonce spjaty s lékařským využitím. Ano, slyšíte dobře – vynalezl ho lékař jako zdroj bílkovin pro pacienty, kteří měli potíže s kousáním masa.
-
Masivně však tuto arašídovou pochoutku proslavil až Američan George Washington Carver. V Americe se arašídové máslo těší nebývalé oblibě, v současnosti průměrný Američan sní okolo 3 kg arašídového másla ročně. Tímto množstvím se inspirovat sice nemusíme, ale určitě se hodí najít různé inspirace pro zařazení arašídů do pravidelného jídelníčku.
„Arašídy se skvěle hodí do salátů, smoothie, domácí granoly, ale také k masu. Velcí i malí strávníci si pochutnají na arašídovém krému, který doplní ranní kaše, bílý jogurt či tvaroh, získáte rychle chutný pokrm bohatý na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu i vitamíny,“ uzavírá nutriční terapeutka.
Zdroj: Alika; zdroj foto: Alika, iStock