Lanýže – vzácný poklad pod zemí: jak se hledají a proč stojí tisíce eur za kilo

Lanýže patří mezi nejvzácnější a nejdražší delikatesy světa. Tyto podzemní houby si získaly pověst „černého zlata“ gastronomie díky své jedinečné chuti a vůni, která dokáže proměnit i to nejjednodušší jídlo v luxusní zážitek.

Co jsou lanýže?

Lanýže jsou druhem podzemních hub, které rostou v symbióze s kořeny stromů, nejčastěji dubů, lísek nebo topolů. Patří do rodu Tuber a na rozdíl od běžných hub se jejich plodnice tvoří pod povrchem půdy.

Lanýže se nedají jednoduše pěstovat jako žampiony – jejich růst vyžaduje specifické podmínky, kvalitní půdu a vhodné klima. Proto jsou tak vzácné a drahé.

Jak chutnají?

Chuť lanýžů je těžko popsatelná, protože je naprosto unikátní:

  • výrazně zemitá, pižmová až česneková
  • s tóny lískových oříšků, medu či lesní půdy
  • vůně je intenzivní a pronikavá, někdy až omamná
Právě aroma je to, co činí lanýže tak cennými – i malý kousek dokáže dochutit celé jídlo.

Vyzkoušejte italské gnocchi s lanýžem a parmazánem podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridim

Kde a jak se hledají?

Lanýže rostou převážně v jižní Evropě – Itálie, Francie a Španělsko patří mezi hlavní producenty. Existují i nálezy v Chorvatsku, Austrálii nebo USA.

Protože se skrývají pod zemí, k jejich hledání se využívají speciálně cvičení psi (dříve také prasata). Psi dokážou vyčenichat intenzivní aroma lanýžů, aniž by je na rozdíl od prasat poškodili.

Druhy lanýžů

  • Bílý lanýž (Tuber magnatum) – nejvzácnější a nejdražší, pochází hlavně z Piemontu v Itálii. Má intenzivní aroma a konzumuje se syrový.
  • Černý lanýž (Tuber melanosporum) – známý také jako périgordský, oblíbený v kuchyni pro svou univerzálnost a možnost tepelné úpravy.
  • Letní lanýž (Tuber aestivum) – cenově dostupnější, s jemnější chutí.

Lanýže v Česku

Možná překvapí, že lanýže nerostou jen ve Středomoří, ale i u nás. Česká republika má vhodné podmínky pro několik druhů, i když jde spíše o vzácné nálezy.

Kde rostou?

  • Nejčastěji na jižní Moravě a v teplejších oblastech Čech, kde je vápenitá půda a listnaté lesy (dub, habr, lípa).
  • Lanýže byly v českých zemích známé už ve středověku – existují doklady o jejich využívání na šlechtických dvorech.

Jaké druhy se u nás vyskytují?

  • Lanýž letní (Tuber aestivum) – u nás nejběžnější, i když stále vzácný. Má tmavou bradavičnatou slupku a jemnější vůni.
  • Lanýž zimní (Tuber brumale) – objevuje se v chladnějších měsících.
  • Lanýž borový (Tuber borchii) – drobnější druh, který se v ČR také nachází.

Ochrana a sběr

  • Všechny lanýže v ČR jsou zákonem chráněné – jejich sběr ve volné přírodě je zakázaný.
  • Náhodné nálezy jsou spíše předmětem vědeckého výzkumu než kulinářského využití.

Pěstování v Česku

  • V posledních letech vznikají plantáže dubů a lísek očkovaných lanýžovými spórami.
  • Některé projekty už hlásí první úspěchy – v budoucnu by tak mohly být dostupné i „české lanýže“.

Jak se konzumují?

Lanýže se používají především jako luxusní dochucovadlo:

  • strouhané na těstoviny, rizoto nebo vajíčka
  • v másle, olejích nebo pastách
  • jako součást sýrů či paštik
Obvykle se jich používá jen malé množství – jejich aroma je tak silné, že postačí pár hoblinek.

Proč jsou tak drahé?

  • Vzácnost a sezónnost – rostou jen v určitých oblastech a v omezeném období.
  • Obtížné hledání – bez vycvičených psů nebo prasat je téměř nemožné je najít.
  • Krátká trvanlivost – čerstvé lanýže je nutné spotřebovat do několika dní.

Ceny se pohybují u letního lanýže od 300 EUR za 1 kg až po lanýž bílý od 5000 EUR za 1 kg.

Zdroj: manofmany.com, ceskylanyz.cz


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů