Suroviny
- sezamový olej 4 lžíce
- jarní cibulka 2 svazky
- mleté hovězí maso 300 g
- sójová omáčka (přirozeně fermentovaná) 4 lžíce
- sójová omáčka (tmavá) 4 lžičky
- rýžové víno 1½ lžíce
- arašídové máslo 2 lžíce
- chilli koření 2 špetky
- instantní nudle 120 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- kuřecí vývar 1 litr
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V rychlovarné konvici uvařte vodu. V rendlíku nechte pozvolna zahřát sezamový olej. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka. Oddělte bílou a zelenou část.
- Maso vložte do misky, zalijte 2 lžícemi přirozeně fermentované sójové omáčky, 2 lžičkami tmavé sójové omáčky a rýžovým vínem, osolte, opepřete, promíchejte a dejte stranou.
- V jiné misce smíchejte arašídové máslo s trochou horké vody z rychlovarné konvice a rozmíchejte metličkou dohladka. Postupně přimíchejte zbylou světlou a tmavou sójovou omáčku a dejte stranou.
- V další misce promíchejte zelenou část jarní cibulky se solí, sušeným chilli a horkým sezamovým olejem. Nechte zkřehnout a odložte.
- Vroucí vodou z rychlovarné konvice zalijte nudle. Podle uvedeného času v návodu na obalu je slijte.
- Mezitím v hrnci rozpalte rostlinný olej, přidejte bílou část jarní cibulky a nechte ji zesklovatět, přidejte ochucené mleté maso, pomocí vidličky rozmělněte hrudky a povařte do zhnědnutí, trvá to asi 5 minut. Následně zalijte směsí z arašídového másla, přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte 5 minut.
- Slité nudle přidejte do polévky společně se zelenou částí jarní cibulky a posypte trochou sušeného chilli.
PRIMA TIP: Přirozeně fermentovaná sójová omáčka je tradiční sójová omáčka, která se vyrábí pozvolným kvašením sójových bobů s moukou, vodou a solí (např. Kikkoman). Postupně se směs přemění v hustou tmavou tekutinu plné, lehce slané chuti. Japonci pro ni mají výraz umami. Bohužel se objevují i průmyslově vyráběné sójové omáčky, které vznikají chemickým rozkladem a promícháním sójové omáčky a roztoku aminokyselin. Chutná trochu jako tekuté polévkové koření.
Vyzkoušejjte také thajskou polévku Tom Kha Kai podle návodného videoreceptu