Špízy
- sójová omáčka 3 lžíce
- javorový sirup 3 lžíce
- sezamový olej (pražený ) 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
- kuřecí prsa 2 ks (cca 300 g)
- arašídový olej 3 lžíce
- sezamová semínka 1 lžička
- arašídy (nesolené drcené ) 2 lžíce
- cibule (smažená cibulka) 2 lžíce
- koriandr (čerstvé lístky ) 1 hrst
Arašídový dip
- šalotka 1 ks
- víno (švestkové ) 4 lžíce
- kokosové mléko 200 ml
- arašídové máslo 3 lžíce
- sójová omáčka 2–3 lžíce
- javorový sirup 3 lžíce
- limetková šťáva 2–3 lžíce
- chilli papričky (podle chuti) 1 ks
Postup přípravy
- V misce promíchejte sójovou omáčku, javorový sirup, sezamový olej, oloupaný a prolisovaný česnek a strouhaný oloupaný zázvor. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, napíchejte je na špejle, položte do pekáče a přelijte sójovou marinádou. Nechte 15 minut odležet.
- Na dip oloupejte šalotku, nakrájejte ji nadrobno, zalijte v rendlíku švestkovým vínem a povařte, aby se vypařil alkohol. Přidejte kokosové mléko a arašídové máslo. Ochuťte sójovou omáčkou, javorovým sirupem a šťávou z limety. Můžete okořenit i chilli papričkou.
- Špízy satay osmahněte na rozpáleném arašídovém oleji z obou stran dozlatova, trvá to zhruba 10 minut.
- Podávejte je zasypané sezamovým semínkem, drcenými arašídy, smaženou cibulkou s čerstvým koriandrem a arašídovým dipem.
Kuřecí špízy satay s arašídovým dipem 2 Zdroj: Ondřej Košík