Suroviny
- červená paprika
- česnek 2 stroužky
- sušené chilli 1 PL
- mletá paprika 1 PL
- římský kmín 1 PL
- mleté hovězí maso 500 g
- hovězí vývar 300 ml
- konzervovaná rajčata 400 g
- majoránka 1/2 PL
- rajský protlak 2 ML
- červené fazole (v konzervě) 400 g
- čerstvě namletý pepř
- krupicový cukr 2 PL
- hořká čokoláda 2 kostičky
- olej 1 PL
- cibule
- sůl
Postup
Nakrájíme cibuli, papriku a česnek. Na pánvi rozehřejeme olej, hodíme tam cibuli a pár minut ji restujeme, ať zesklovatí. Přidáme česnek, papriku, chilli, sladkou papriku a římský kmín. Chvilku restujeme a mícháme.
Přidáme mleté maso a vařečkou ho rozdělujeme na malé kousky. Restujeme asi 5 minut, ať je hezky opečené. Pak vlijeme vývar, přidáme rajčata z plechovky, majoránku, cukr, sůl, pepř a rajčatový protlak.
Zamícháme, přiklopíme a necháme na mírném plamení bublat asi 20 minut. Občas zkontrolujeme a případně dolijeme trochu vody.
Nakonec přidáme fazole, znovu provaříme cca 10 minut. Ochutnáme, doladíme kořením a nakonec necháme ještě 10 minut odstát a přihodíme kousek hořké čokolády.
Autor receptu: Ivan Straka