Suroviny
- arašídový olej (nebo slunečnicový olej na smažení)
- tofu (pevné ) 2 bločky
- naklíčené mungo 125 g
- luštěniny (vigna čínská, lusky nakrájené na 2,5cm kousky) 125 g
- rajčata (nakrájená na tenké plátky) 2 ks
- salátová okurka (nakrájená na tenké plátky) 1/2 ks
- bílé zelí (najemno nakrájené) 1/4 hlávky
- vejce natvrdo (oloupaná a rozčtvrcená) 2 ks
Dresink
- arašídový olej (nebo slunečnicový olej) 2 lžíce
- červená curry pasta 1 lžíce
- kokosové mléko 300 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- arašídy (drcené ) 4 lžíce
- mořská sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Na arašídový dresink rozehřejte ve woku nebo na pánvi olej a rozmíchejte v něm kari pastu. Přidejte kokosové mléko, sůl, cukr a arašídy a důkladně promíchejte. Ve chvíli, kdy se kokosové mléko začne vařit, sejměte pánev ze sporáku.
- Na salát nejdříve naplňte wok nebo hrnec asi do jedné třetiny olejem a zahřejte ho. Do rozpáleného oleje vložte děrovanou naběračkou tofu a fritujte ho, dokud nezezlátne. Poté ho z oleje vyjměte a osušte papírovými utěrkami.
- Naaranžujte veškerou zeleninu a vejce do salátové mísy, přidejte na tenké plátky nakrájené tofu a servírujte s arašídovým dresinkem.
PRIMA TIP: Vigna čínská je jednoletá rostlina, která tvoří dlouhé tenké lusky. Na pěstování je nenáročná. Pokud ji na zahradě nemáte, použijte do tohoto receptu zelené fazolky, cukrový hrášek nebo výhonky mladého česneku.
Thajský salát kaek se smaženým tofu a arašídovým dresinkem Zdroj: Vejce na 100 způsobů