Arašídové máslo je těžké nemilovat. Tento jedlý vynález skvěle doplňuje jak sladká, tak slaná jídla. Lze přidat do omáček, polévek, ale i dortů a dresinků. V Americe ho pravidelně konzumuje téměř 300 milionů lidí. Co se stane s vaším tělem, když se burákové máslo stane denní součástí jídelníčku?
Co se stane s vaším tělem, když budete každý den jíst arašídové máslo
Arašídové máslo je všestranná ingredience. Lze využít od snídaní a smoothies až po polévky a saláty. Výživová hodnota je značná, neboť obsahuje kalorie a je bohatým zdrojem bílkovin, tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů, což z něj dělá vynikající doplněk stravy.
Pokud je arašídové máslo pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, podívejte se, co se děje s vaším tělem.
Příjem ořechů každý den
Jedním z aspektů tohoto skromného ořechu (ve skutečnosti jde vlastně o luštěninu) je obsah vitamínů a minerálů. Mezi ně patří vitamín E, který se stará o zdravou krev, vitamín B3 – životně důležitý pro udržení trávicího a nervového systému. Dále pak v arašídovém másle najdete hořčík a mangan. Další vitamín je B6, který ovlivňuje řadu věcí ve vašem těle včetně nálady, chuti k jídlu a spánku. Arašídové máslo je dokonce skvělým zdrojem zinku.
Napomáhá zraku
Arašídové máslo může hrát v tomto směru pozitivní roli, zejména pokud je součástí vašeho denního jídelníčku. Důvodem je obsah vitamínu E, který je klíčový pro zdraví očí a prevenci věkově podmíněné makulární degenerace. Studie ukázala až 82% pokles tohoto onemocnění u lidí, kteří konzumují dostatek vitaminu E.
Povzbuzuje mozek
Až si příště dáte lžíci arašídového másla, vězte, že tím získáváte živiny, které jsou pro váš mozek nezbytné. Vysoký obsah vitamínu E v arašídovém másle hraje klíčovou roli pro optimální funkci a prevenci některých neurologických stavů. Vitamín E přijímaný z potravinových zdrojů funguje jako silný antioxidant, chrání nervové buňky a snižuje riziko spojené s Alzheimerovou chorobou. Denní konzumace arašídového másla tak může poskytovat účinnou ochranu před touto nemocí.
Pozor na cukr
Arašídové máslo si získává oblibu u dětí i dospělých díky své krémové a lahodné textuře. Přestože je tento vynález vynikající, stojí za to věnovat pozornost obsahu cukru uvedeném na nutričním štítku předtím, než ho začleníte do receptu.
Mnoho komerčních značek arašídového másla obsahuje přidané složky včetně cukru, což může zvýšit celkový denní příjem cukru.
Především u dětí mohou přidané cukry způsobovat problémy se srdcem. Studie zveřejněná v Circulation zjistila souvislost spojující přidaný cukr s kardiovaskulárními onemocněními u dětí. Vyšší příjem cukru také může zvýšit rizika mnoha dalších zdravotních problémů včetně obezity, zvýšeného krevního tlaku a cukrovky.
Zdroj: health digest
redaktorka FTV Prima