Suroviny
- brambory 500 g
- brokolice 1 hlávka
- sýr s modrou plísní 150 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- vejce 1 ks
- slunečnicový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.
- Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.
- Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.
PRIMA TIP: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky. Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.
Vyzkoušejte také gratinované brambory se smetanou a sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE