Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem
Čeho není nikdy dost? Jednoduchých, rychlých a neskutečně dobrých receptů! Jedním z nich jsou právě brambory, které jenom zapečete s plísňovým sýrem a brokolicí. Posledně jmenovaná zelenina je mj. zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminů C, D a E, kyseliny listové a vlákniny. Kvůli vysokému obsahu vody a nízkému množství sacharidů by brokolici určitě měli zařadit do svého jídelníčku lidé, kteří chtějí zhubnout. A díky smetaně a sýru s modrou plísní dokáže náš organismus lépe vstřebat také vitaminy rozpustné v tucích.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- brambory 500 g
- brokolice 1 hlávka
- sýr s modrou plísní 150 g
- smetana ke šlehání 33% 100 ml
- vejce 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- slunečnicový olej
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.
- Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.
- Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.
PRIMA TIP: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky. Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.