Suroviny
- hladká mouka 500 g
- polohrubá mouka 500 g
- máslo 200–300 g
- moučkový cukr 200 g
- citronová kůra 1 lžička
- pomerančová kůra 1 lžička
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl 1 lžička
- plnotučné mléko 150 ml
- droždí 30 g
- žloutek 5 ks
- loupané mandle 50 g
- kandovaná pomerančová kůra 50 g
- sušené rozinky (nebo jiné sušené plody, viz Prima tip) 50 g
- vejce (na potření)
- Mandlové lupínky (nebo celé loupané mandle na posypání)

Postup přípravy
- Do mísy vsypte oba druhy mouky, rozdrobte do ní máslo, přidejte moučkový cukr, citrusovou kůru, vanilkový cukr, sůl a promíchejte.
- Do misky s asi 120 ml vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Pak ke kvásku přimíchejte žloutky a ještě trochu mléka, směs vlijte do mísy s moukou a vypracujte tužší těsto.
- Zapracujte do něj nakrájené mandle, kandovanou kůru a sušené ovoce, dobře propracujte a nechte přikryté na teplém místě asi 1 hodinu až 1½ hodiny kynout.
- Na moukou poprášené ploše vytvarujte z těsta bochánek a na plechu vyloženém papírem na pečení potřeným máslem nechte ještě asi půl hodiny kynout. Troubu mezitím předehřejte na 180 °C.
- Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným vejcem, posázejte mandlemi nebo posypte lupínky, vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Dnes je mnohem širší výběr kandovaného ovoce než za dob paní Kejřové, takže máte na výběr – klidně můžete svůj bochánek ozvláštnit třeba zázvorem, dýní, mangem… Také sušené ovoce nemusí zastupovat jen rozinky, šanci dejte třeba brusinkám, třešním, višním, borůvkám. Všemu sušenému ovoci prospěje před přidáním do těsta krátká lázeň v ovocném čaji nebo aromatickém alkoholu, nasákne a bude krásně vláčné a ještě voňavější. Před zapracováním do těsta ho sceďte.
Vyzkoušejte také tradiční kynutý mazanec podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec