návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pečeme bez lepku: Velikonoční mazanec

Hodnoceno: 0x
2 ks porce
nad 2 hodiny
Pečeme bez lepku: Velikonoční mazanec
Autor: Petra Novotná / Bez lepku Pečeme bez lepku: Velikonoční mazanec
Pokud vám na velikonočním stole dosud chyběl, letos si ho už nemusíte odpírat. Kynuté těsto vyžaduje speciální zacházení – dopřejte mu čas a pozornost. Průvan a prudké pohyby ho srazí, po celou dobu přípravy mazance mějte zavřené okno a těsto nechte kynout pod čistou utěrkou.

Po upečení odolejte pokušení ho hned ochutnat a nechte ho zcela vychladnout, odvděčí se vám kyprou střídkou.

Recepty na další tradiční i originální moučníky bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...

Postup

  1. Droždí rozdrobte do 100 ml teplého mléka, promíchejte s 1 lžící cukru a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Máslo rozehřejte a nechte mírně zchladnout.
  2. Do velké mísy prosejte mouku a přisypte cukr, špetku soli a strouhanou citronovou kůru. Promíchejte, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko, máslo, žloutky a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Rozinky slijte a s nasekanými mandlemi zapracujte do těsta. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto alespoň 1 hodinu dobře vykynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na dva kusy, z každého vytvarujte kulatý mazanec, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte alespoň 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 160–180 °C.
  4. Mazance potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, až zezlátnou. Píchněte do jejich středu špejlí, vyjde-li ven čistá a suchá, mazance jsou upečené, pokud je vlhká nebo s mnoha drobky, nechte je ještě dopéct.
  5. Upečené mazance vyjměte, nechte zchladnout a před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

Pečeme bez lepku: Velikonoční mazanec  Foto: Pečeme bez lepku: Velikonoční mazanec; foto: Petra Novotná / Bez lepku

Bez lepku - sladké i slané recepty Foto: Bez lepku – sladké i slané recepty

Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.

Vydalo nakladatelství Smart Press.