Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečeme bez lepku: Velikonoční mazanec
Po upečení odolejte pokušení ho hned ochutnat a nechte ho zcela vychladnout, odvděčí se vám kyprou střídkou.
Recepty na další tradiční i originální moučníky bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny (2 ks porce)
- čerstvé droždí (např. pekařské droždí zn. Vivo) 50 g
- teplé mléko (ne horké!) 540 ml
- cukr moučka 160 g + k podávání
- Máslo 165 g
- bezlepková mouka Schär Mix B Bread Mix 1 kg
- špetka soli
- strouhaná kůra z 1 citronu
- žloutky 4 ks
- rozinky naložené v rumu 100 g
- nasekané mandle 100 g
- vejce na potření 1 ks
- mandlové lupínky 100 g
Postup
- Droždí rozdrobte do 100 ml teplého mléka, promíchejte s 1 lžící cukru a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Máslo rozehřejte a nechte mírně zchladnout.
- Do velké mísy prosejte mouku a přisypte cukr, špetku soli a strouhanou citronovou kůru. Promíchejte, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko, máslo, žloutky a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Rozinky slijte a s nasekanými mandlemi zapracujte do těsta. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto alespoň 1 hodinu dobře vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva kusy, z každého vytvarujte kulatý mazanec, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte alespoň 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 160–180 °C.
- Mazance potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, až zezlátnou. Píchněte do jejich středu špejlí, vyjde-li ven čistá a suchá, mazance jsou upečené, pokud je vlhká nebo s mnoha drobky, nechte je ještě dopéct.
- Upečené mazance vyjměte, nechte zchladnout a před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Pečeme bez lepku: Velikonoční mazanec; foto: Petra Novotná / Bez lepku
Bez lepku – sladké i slané recepty
Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny
Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.
Vydalo nakladatelství Smart Press.