Suroviny
- droždí (čerstvé např. pekařské droždí zn. Vivo) 50 g
- mléko (teplé,ne horké!) 540 ml
- moučkový cukr 160 g + k podávání
- máslo 165 g
- bezlepková mouka (Schär Mix B Bread Mix) 1 kg
- citronová kůra (strouhaná ) z 1 citronu
- žloutek 4 ks
- sušené rozinky naložené v rumu 100 g
- sekané mandle 100 g
- vejce (na potření) 1 ks
- mandle (mandlové lupínky) 100 g
- sůl špetka
Po upečení odolejte pokušení ho hned ochutnat a nechte ho zcela vychladnout, odvděčí se vám kyprou střídkou.
Recepty na další tradiční i originální moučníky bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do 100 ml teplého mléka, promíchejte s 1 lžící cukru a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Máslo rozehřejte a nechte mírně zchladnout.
- Do velké mísy prosejte mouku a přisypte cukr, špetku soli a strouhanou citronovou kůru. Promíchejte, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko, máslo, žloutky a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Rozinky slijte a s nasekanými mandlemi zapracujte do těsta. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto alespoň 1 hodinu dobře vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na dva kusy, z každého vytvarujte kulatý mazanec, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte alespoň 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 160–180 °C.
- Mazance potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, až zezlátnou. Píchněte do jejich středu špejlí, vyjde-li ven čistá a suchá, mazance jsou upečené, pokud je vlhká nebo s mnoha drobky, nechte je ještě dopéct.
- Upečené mazance vyjměte, nechte zchladnout a před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.