Suroviny
- polohrubá mouka 450 g
- hladká mouka 50 g
- Cukr 100 g
- anýz
- čerstvé kvasnice 25 g
- Žloutek 1 ks
- Vejce 1 ks
- špetka soli
- Mléko 250 ml
- Máslo 65 g
- rozinky (nejlépe namočené v rumu)
- celé loupané mandle
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechte odpočívat na teplém místě).
- Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek.
- Ten pak přesuňte na pečicí plech a nechte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle. Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.
- Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše. Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu. Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.
- Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Uchovávejte ho zabalený v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) v igelitovém sáčku.