Suroviny
- hladká mouka 250 g
- mléko 110 ml
- droždí 15 g
- cukr krupice 50 g
- olej 75 g
- vejce (celé ) 1 ks
- citronová kůra z 1/2 citronu
- vejce (vajíčko + mléko na pomazání)
- sůl špetka
Maková náplň
- mletý mák 100 g
- mléko 150 ml
- švestková povidla (nebo kyselejší marmeláda) 40 g
- skořice 1 lžička
- rum 1 lžíce
- cukr 30 g
- citronová šťáva 2 lžičky
Tvarohová náplň
- tvaroh (jemný v kostce nebo co nejhustší) 250 g
- cukr krupice 70 g
- vanilkový cukr 1 ks
Druhá náplň a příprava před pečením
- švestková povidla
- vejce 1 ks
- mléko 1 lžíce
Drobenka
- máslo (studené z lednice) 35 g
- cukr krupice 35 g
- polohrubá mouka 100 g
Finalizace
- máslo 25 g
- rum 25 g
- vanilkový cukr 1 ks
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte. Poprašte trochou mouky a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut).
- Do mísy vložte mouku, olej, cukr, vejce, sůl a citronovou kůru. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto. V robotu to trvá asi 10 minut.
- Nechte na teplém místě vykynout. Během kynutí si připravte náplně do koláčů. Rozpis náplní je takový, že každá je akorát na těch 15 koláčů, pokud chcete náplně obě, buď zadělejte z dvojnásobného množství těsta a nebo náplně udělejte každou jen z polovičního množství.
- Maková náplň: Do kastrůlku vložte mák, mléko a cukr a na mírnějším ohni a za stálého míchání svařte alespoň 5 minut.
- Uvařený mák odstavte z plotny a zamíchejte do něj povidla / marmeládu, skořici, rum a citronovou šťávu. Nechte vychladnout.
- Tvarohová náplň: Vše promíchejte v misce.
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále propracujte a rozdělte po 35–40 g (ideální pomocník je váha a každý kousek opravdu vážit) na jednotlivé koláčky. V ruce vyválejte kuličky a ty nechte pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout.
- Každou kuličku rozmáčkněte na placku, vložte do ní lžičku náplně, zabalte a spojem dolů položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Druhá náplň: Každou naplněnou kuličku veprostřed promáčkněte důlkovačem nebo menší skleničkou. Okraje potřete vajíčkem a doprostřed dejte asi lžičku nebo dvě povidel.
- Koláče s makovou náplní na krajích nastřihněte na čtyřech místech (vznikne větrníček). Troubu rozpalte na 180 °C.
- Drobenka: Vše vložte do misky a rukou vytvořte drobenku (tady nepoužívejte robot, ať se drobenka neudělá příliš jemná, chceme žmolečky a ne sypkou směs).
- Připravené koláče nazdobte drobenkou. Toto množství je akorát na 15 koláčků.
- Koláče vložte do rozpálené trouby a pečte dozlatova asi 15–20 minut.
- Finalizace: Máslo nechte rozpustit, přidejte rum a cukr a směsí potírejte koláčky hned po tom, co je vytáhnete z trouby.