zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Dvojctihodné moravské koláče
Autor: Pradobroty.cz Dvojctihodné moravské koláče

Dvojctihodné moravské koláče

Hodnoceno: 4x
Je libo koláček k odpolední kávě? Pokud má navíc takové famózní náplně a křupavou drobenku na povrchu, myslíme, že není důvod se rozmýšlet. Dvojctihodné koláče jsou zkrátka skvost! Název vychází z toho, že mají dvě náplně – uvnitř i zvenku.
nad 2 hodiny
15 ks porcí

reklama

Suroviny (15 ks porcí)

Maková náplň:

Druhá náplň a příprava před pečením:

Finalizace:

Postup

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte. Poprašte trochou mouky a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut). 
  2. Do mísy vložte mouku, olej, cukr, vejce, sůl a citronovou kůru. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte vláčné těsto. V robotu to trvá asi 10 minut.
  3. Nechte na teplém místě vykynout. Během kynutí si připravte náplně do koláčů. Rozpis náplní je takový, že každá je akorát na těch 15 koláčů, pokud chcete náplně obě, buď zadělejte z dvojnásobného množství těsta a nebo náplně udělejte každou jen z polovičního množství. 
  4. Maková náplň: Do kastrůlku vložte mák, mléko a cukr a na mírnějším ohni a za stálého míchání svařte alespoň 5 minut.
  5. Uvařený mák odstavte z plotny a zamíchejte do něj povidla / marmeládu, skořici, rum a citronovou šťávu. Nechte vychladnout.
  6. Tvarohová náplň: Vše promíchejte v misce. 
  7. Vykynuté těsto na pomoučeném vále propracujte a rozdělte po 35–40 g (ideální pomocník je váha a každý kousek opravdu vážit) na jednotlivé koláčky. V ruce vyválejte kuličky a ty nechte pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout. 
  8. Každou kuličku rozmáčkněte na placku, vložte do ní lžičku náplně, zabalte a spojem dolů položte na plech vyložený pečicím papírem. 
  9. Druhá náplň: Každou naplněnou kuličku veprostřed promáčkněte důlkovačem nebo menší skleničkou. Okraje potřete vajíčkem a doprostřed dejte asi lžičku nebo dvě povidel. 
  10. Koláče s makovou náplní na krajích nastřihněte na čtyřech místech (vznikne větrníček). Troubu rozpalte na 180 °C. 
  11. Drobenka: Vše vložte do misky a rukou vytvořte drobenku  (tady nepoužívejte robot, ať se drobenka neudělá příliš jemná, chceme žmolečky a ne sypkou směs). 
  12. Připravené koláče nazdobte drobenkou. Toto množství je akorát na 15 koláčků.
  13. Koláče vložte do rozpálené trouby a pečte dozlatova asi 15–20 minut. 
  14. Finalizace: Máslo nechte rozpustit, přidejte rum a cukr a směsí potírejte koláčky hned po tom, co je vytáhnete z trouby.

reklama

Pradobroty
Marcela Prachařová

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.