Kynuté koláče s ovocem a tvarohem

Moje hodnocení
4x

Kynuté moučníky potřebují svůj čas, ale ta sladká odměna? Za tu námahu to vždy stojí! Zkuste domácí kynuté koláče s ovocem a tvarohem, tato dvojka surovin je během léta nenahraditelná.

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Tvarohová náplň

Drobenka

Na dokončení

  • mražené ovoce
  • vejce (vejce na potření) 1 ks
  • máslo 100 g
  • olej (rum) 40 ml

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny vytáhněte alespoň hodinu před začátkem pečení.
  2. Připravte si kvásek. Droždí si dejte do větší misky spolu s 30 g cukru a utřete je dohromady (z droždí bude kašička), poté přidejte 100 ml vlažného mléka a 30 g mouky – vše vymíchejte a nechte 20 minut vzejít.
  3. Jakmile vzejde kvásku, dejte do mísy prosátou mouku, zbytek cukru, vejce, zbytek mléka a kvásek.
  4. Kynuté těsto začněte hníst a přilejte vlažné rozpuštěné máslo. Těsto nechte 8–10 minut hníst na nejvyšší rychlost. Těsto musí být hladké a elastické.
  5. Takto připravené těsto přikryjte čistou, suchou utěrkou a nechte 75–90 minut kynout.
  6. Během kynutí si připravte náplň do koláčů a drobenku. Tvaroh, žloutek, máslo a cukr dejte do misky a vše dohladka vymíchejte.
  7. Na drobenku dejte všechno do misky a špičkami prstů vypracujte drobenku.
  8. Troubu rozpalte na 180 °C.
  9. Po vykynutí pracovní plochu dostatečně pomoučněte hladkou moukou a vyválejte na cca 0,5cm tlustou „placku“ a pomocí velkého vykrajovátka nebo většího hrnku vykrajujte koláče, které ukládejte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Okraje potřete „rozkvedlaným“ vajíčkem a doprostřed dejte lžíci tvarohové náplně, na náplň dejte hooodně mraženého ovoce a posypejte spoustou drobenky. Koláče nechte ještě 5 minut odpočinout a poté je dejte péct na 30 minut.
  11. Během pečení si připravte máslo-rum. Máslo dejte rozpustit. Po rozpuštění máslo smíchejte s rumem a po upečení koláč ihned pořádně polejte.
  12. Před podáváním koláče pocukrujte moučkovým cukrem a s láskou se do nich pusťte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty