Suroviny
- hladká mouka 500 g
- mléko (vlažné ) 250 ml
- droždí 40 g
- máslo (rozpuštěné ) 100 g
- cukr krupice 80 g
- vejce 2 ks
Drobenka
- polohrubá mouka 100 g
- máslo (z lednice) 100 g
- moučkový cukr 100 g
Postup přípravy
- Všechny suroviny vytáhněte alespoň hodinu před začátkem pečení.
- Připravte si kvásek. Droždí si dejte do větší misky spolu s 30 g cukru a utřete je dohromady (z droždí bude kašička), poté přidejte 100 ml vlažného mléka a 30 g mouky – vše vymíchejte a nechte 20 minut vzejít.
- Jakmile vzejde kvásku, dejte do mísy prosátou mouku, zbytek cukru, vejce, zbytek mléka a kvásek.
- Kynuté těsto začněte hníst a přilejte vlažné rozpuštěné máslo. Těsto nechte 8–10 minut hníst na nejvyšší rychlost. Těsto musí být hladké a elastické.
- Takto připravené těsto přikryjte čistou, suchou utěrkou a nechte 75–90 minut kynout.
- Během kynutí si připravte náplň do koláčů a drobenku. Tvaroh, žloutek, máslo a cukr dejte do misky a vše dohladka vymíchejte.
- Na drobenku dejte všechno do misky a špičkami prstů vypracujte drobenku.
- Troubu rozpalte na 180 °C.
- Po vykynutí pracovní plochu dostatečně pomoučněte hladkou moukou a vyválejte na cca 0,5cm tlustou „placku“ a pomocí velkého vykrajovátka nebo většího hrnku vykrajujte koláče, které ukládejte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
- Okraje potřete „rozkvedlaným“ vajíčkem a doprostřed dejte lžíci tvarohové náplně, na náplň dejte hooodně mraženého ovoce a posypejte spoustou drobenky. Koláče nechte ještě 5 minut odpočinout a poté je dejte péct na 30 minut.
- Během pečení si připravte máslo-rum. Máslo dejte rozpustit. Po rozpuštění máslo smíchejte s rumem a po upečení koláč ihned pořádně polejte.
- Před podáváním koláče pocukrujte moučkovým cukrem a s láskou se do nich pusťte.
Kynuté koláče s ovocem a tvarohem 1 Zdroj: Máma peče doma