Kynuté koláče s ovocem a tvarohem

Moje hodnocení
12x

Kynuté moučníky potřebují svůj čas, ale ta sladká odměna? Za tu námahu to vždy stojí! Zkuste domácí kynuté koláče s ovocem a tvarohem, tato dvojka surovin je během léta nenahraditelná.

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Tvarohová náplň

Drobenka

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny vytáhněte alespoň hodinu před začátkem pečení.
  2. Připravte si kvásek. Droždí si dejte do větší misky spolu s 30 g cukru a utřete je dohromady (z droždí bude kašička), poté přidejte 100 ml vlažného mléka a 30 g mouky – vše vymíchejte a nechte 20 minut vzejít.
  3. Jakmile vzejde kvásku, dejte do mísy prosátou mouku, zbytek cukru, vejce, zbytek mléka a kvásek.
  4. Kynuté těsto začněte hníst a přilejte vlažné rozpuštěné máslo. Těsto nechte 8–10 minut hníst na nejvyšší rychlost. Těsto musí být hladké a elastické.
  5. Takto připravené těsto přikryjte čistou, suchou utěrkou a nechte 75–90 minut kynout.
  6. Během kynutí si připravte náplň do koláčů a drobenku. Tvaroh, žloutek, máslo a cukr dejte do misky a vše dohladka vymíchejte.
  7. Na drobenku dejte všechno do misky a špičkami prstů vypracujte drobenku.
  8. Troubu rozpalte na 180 °C.
  9. Po vykynutí pracovní plochu dostatečně pomoučněte hladkou moukou a vyválejte na cca 0,5cm tlustou „placku“ a pomocí velkého vykrajovátka nebo většího hrnku vykrajujte koláče, které ukládejte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Okraje potřete „rozkvedlaným“ vajíčkem a doprostřed dejte lžíci tvarohové náplně, na náplň dejte hooodně mraženého ovoce a posypejte spoustou drobenky. Koláče nechte ještě 5 minut odpočinout a poté je dejte péct na 30 minut.
  11. Během pečení si připravte máslo-rum. Máslo dejte rozpustit. Po rozpuštění máslo smíchejte s rumem a po upečení koláč ihned pořádně polejte.
  12. Před podáváním koláče pocukrujte moučkovým cukrem a s láskou se do nich pusťte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty