Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Moravské koláče
Tyhle moravské koláče jsou pravda trochu náročnější na přípravu, ale věřte nám, že to stojí za to. A jistě je ocení i všichni u stolu, kteří je ochutnají.
nad 2 hodiny
20 ks porcí
Suroviny (20 ks porcí)
Těsto:
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- změklé máslo 100 g
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Sůl 5 g
- Žloutek 2 ks
- vanilkový cukr 20 g
- cukr krupice 80 g
- polotučné mléko 175 ml
- droždí 42 g
Na potření:
- Vejce 1 ks
- polotučné mléko 1 lžíce
Tvarohová náplň:
- měkký tvaroh 250 g
- cukr krupice 20 g
- vanilkový cukr 20 g
- Žloutek 2 ks
- změklé máslo 20 g
- Sůl 1 špetka
Povidlová náplň:
- švestková povidla 250 g
- cukr moučka 25 g
- Tuzemský rum 1,5 lžíce
Drobenka:
- Máslo 125 g
- polohrubá mouka 125 g
- cukr krupice 125 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Do velké mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, sůl, vanilkový cukr a vše důkladně promíchejte. K mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky tak, aby v mouce nezůstal žádný větší kousek másla.
- V menší misce smíchejte vlažné plnotučné mléko s rozdrobenou kostkou droždí a krupicovým cukrem. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna (po cca 10 minutách), přilijte drožďovou směs spolu se žloutky k sypké směsi a vypracujte hladké a vláčné těsto, které by nemělo být příliš lepivé. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení jeho objemu (40–60 minut).
- Mezitím, co vám kyne těsto, připravte tvarohovou náplň. V misce utřete změklé máslo s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a oběma žloutky. Poté ke směsi přidejte kostku tvarohu a důkladně promíchejte.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozválejte ho na čtverec o tloušťce 4 mm. Placku rádýlkem rozdělte na 16 stejně velkých čtverečků. Do středu každého čtverečku dejte tvarohovou náplň, kterou zabalte do těsta a vyválejte kuličku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech spojem dolů.
- Vyválené kuličky zakryjte potravinářskou fólií a nechte je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (30–40 minut).
- Troubu předehřejte na 170 °C. V průběhu kynutí připravte drobenku a povidlovou náplň. V misce smíchejte švestková povidla s rumem a prosátým moučkovým cukrem. Drobenku připravte z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promnete, až získáte sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidejte navíc 1–2 lžíce polohrubé mouky.
- V misce prošlehejte vejce s 1 lžící plnotučného mléka a směsí potřete vykynuté koláče. Povidlovou náplní naplňte cukrářský sáček s ostrou špičkou, kterou každý koláč shora propíchněte a trochu povidlové náplně vtlačte dovnitř.
- Koláče na závěr posypejte připravenou drobenkou a dejte je péct do předehřáté trouby dozlatova (15–20 minut).
- Upečené koláče nechte vychladnout na mřížce.
Moravské koláče, foto: Kublanka.cz
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.
Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.
Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz