Těsto
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- máslo (změklé) 100 g
- citronová kůra (nastrouhaná) z 1 citronu
- sůl 5 g
- žloutek 2 ks
- vanilkový cukr 20 g
- cukr krupice 80 g
- Polotučné mléko 175 ml
- droždí 42 g
Na potření
- vejce 1 ks
- Polotučné mléko 1 lžíce
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh 250 g
- cukr krupice 20 g
- vanilkový cukr 20 g
- žloutek 2 ks
- máslo (změklé) 20 g
- sůl 1 špetka
Povidlová náplň
- švestková povidla 250 g
- moučkový cukr 25 g
- rum (Tuzemský) 1,5 lžíce
Drobenka
- máslo 125 g
- polohrubá mouka 125 g
- cukr krupice 125 g
Postup přípravy
- Do velké mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, sůl, vanilkový cukr a vše důkladně promíchejte. K mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky tak, aby v mouce nezůstal žádný větší kousek másla.
- V menší misce smíchejte vlažné plnotučné mléko s rozdrobenou kostkou droždí a krupicovým cukrem. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna (po cca 10 minutách), přilijte drožďovou směs spolu se žloutky k sypké směsi a vypracujte hladké a vláčné těsto, které by nemělo být příliš lepivé. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení jeho objemu (40–60 minut).
- Mezitím, co vám kyne těsto, připravte tvarohovou náplň. V misce utřete změklé máslo s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a oběma žloutky. Poté ke směsi přidejte kostku tvarohu a důkladně promíchejte.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozválejte ho na čtverec o tloušťce 4 mm. Placku rádýlkem rozdělte na 16 stejně velkých čtverečků. Do středu každého čtverečku dejte tvarohovou náplň, kterou zabalte do těsta a vyválejte kuličku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech spojem dolů.
- Vyválené kuličky zakryjte potravinářskou fólií a nechte je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (30–40 minut).
- Troubu předehřejte na 170 °C. V průběhu kynutí připravte drobenku a povidlovou náplň. V misce smíchejte švestková povidla s rumem a prosátým moučkovým cukrem. Drobenku připravte z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promnete, až získáte sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidejte navíc 1–2 lžíce polohrubé mouky.
- V misce prošlehejte vejce s 1 lžící plnotučného mléka a směsí potřete vykynuté koláče. Povidlovou náplní naplňte cukrářský sáček s ostrou špičkou, kterou každý koláč shora propíchněte a trochu povidlové náplně vtlačte dovnitř.
- Koláče na závěr posypejte připravenou drobenkou a dejte je péct do předehřáté trouby dozlatova (15–20 minut).
- Upečené koláče nechte vychladnout na mřížce.
Vyzkoušejte také tradiční valašské frgály se čtyřmi náplněmi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE