Suroviny
- droždí 12 g
- cukr krupice 50 g
- polohrubá mouka 250 g
- mléko 125 ml
- máslo 60 g
- vejce 1 ks
- tvaroh 250 g
- citronová šťáva 1/2
- žloutek 1 ks
- mléko
- švestková povidla
- strouhaný perník
- rum
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si kvásek. Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka umíchejte kašičku a nechte na teplém místě vzejít.
- Na přípravu kynutého těsta je ideální robot s hnětacím hákem. Do mísy nasypte mouku, špetku soli, cukr, přidejte rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vzešlý kvásek. Hněťte v robotu asi 5 minut, až vznikne krásné hladké a pružné těsto. Pokud nemáte robot, hněťte ručně vařečkou alespoň 10 minut. To je základ pro to, aby koláč byl krásně měkký. Těsto nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut.
- Tvarohovou náplň připravte tak, že tvaroh, cukr, citronovou šťávu, žloutek metlou umíchejte v míse. Pokud je tvaroh příliš hustý, rozřeďte ho trochou mléka. Povidla v mističce rozmíchejte se lžící rumu a zahustěte strouhaným perníkem tak, aby vznikla hustější kaše.
- Těsto rozdělte na dvě půlky, vytvarujte z něj pravidelné bochánky, připravte si dva pečicí papíry a na papíry těsto položte, nechte přikryté ještě 15 minut dokynout. Válečkem vytvarujte dva koláče o velikosti pizzy, rukou vytvarujte okraje. Nejdříve na celý koláč navrstvěte tvarohový základ, na který navrstvěte povidla. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte asi 15 až 20 minut, až okraje budou krásně zlatavé.