Suroviny
- droždí 12 g
 - cukr krupice 50 g
 - polohrubá mouka 250 g
 - mléko 125 ml
 - máslo 60 g
 - vejce 1 ks
 - tvaroh 250 g
 - citronová šťáva 1/2
 - žloutek 1 ks
 - mléko
 - švestková povidla
 - strouhaný perník
 - rum
 - vejce (na potření) 1 ks
 
    
    
Postup přípravy
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si kvásek. Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka umíchejte kašičku a nechte na teplém místě vzejít.
 - Na přípravu kynutého těsta je ideální robot s hnětacím hákem. Do mísy nasypte mouku, špetku soli, cukr, přidejte rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vzešlý kvásek. Hněťte v robotu asi 5 minut, až vznikne krásné hladké a pružné těsto. Pokud nemáte robot, hněťte ručně vařečkou alespoň 10 minut. To je základ pro to, aby koláč byl krásně měkký. Těsto nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut.
 - Tvarohovou náplň připravte tak, že tvaroh, cukr, citronovou šťávu, žloutek metlou umíchejte v míse. Pokud je tvaroh příliš hustý, rozřeďte ho trochou mléka. Povidla v mističce rozmíchejte se lžící rumu a zahustěte strouhaným perníkem tak, aby vznikla hustější kaše.
 - Těsto rozdělte na dvě půlky, vytvarujte z něj pravidelné bochánky, připravte si dva pečicí papíry a na papíry těsto položte, nechte přikryté ještě 15 minut dokynout. Válečkem vytvarujte dva koláče o velikosti pizzy, rukou vytvarujte okraje. Nejdříve na celý koláč navrstvěte tvarohový základ, na který navrstvěte povidla. Okraje potřete rozšlehaným vejcem.
 - Pečte asi 15 až 20 minut, až okraje budou krásně zlatavé.