Neplecha na plechu

Kynuté houstičky pečené se slaninou a sýrem

Moje hodnocení
2x

Domácí pečivo? Tak to si necháme líbit! Nemusíte se ale tentokrát omezit jen na klasické housky, i když ty ráno potěší každého milovníka dobré snídaně. Zkuste vylepšené houstičky se slaninou a sýrem!

12 porcí
120 minut

Na housky:

Na dokončení:

Postup přípravy:

  1. Jako první si odvažte všechny suroviny. Budete totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se gramy nepopletly.
  2. Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby všechny suroviny přijaly přibližně stejnou teplotu. Do hrnečku nalijte 3 lžíce vlažného mléka, aby nezahubilo kvasnice. Příliš studené mléko může být naopak příčinou toho, že kvásek vzejde příliš pomalu.
  3. Dále přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte. Nyní přidejte 3 lžíce mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřete ze stěn hrnečku a na dně ho hezky uhlaďte.
  4. Poté nechte 15 minut vzejít kvásek. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začněte zadělávat kynuté těsto. Do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek.
  5. Do něj nalijte zbylé mléko, vyklepněte vejce a přemístěte vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypte sůl a přidejte na menší kousky nakrájené máslo.
  6. Nyní vše vařečkou smíchejte, aby se suroviny spojily. Směs vysypte na pracovní plochu a zpracujte v hladké kompaktní těsto, které nechte v míse přikryté potravinovou fólií 1 hodinu kynout. Těsto může během zpracování zpočátku působit jako lepivé, nenechte se však zlákat k přidání mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné.
  7. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba10 minut, pokud i po této době bude vypadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou fólií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu.
  8. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu ho tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce potřít ruce olejem.
  9. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde ho rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Dílky přikryjte potravinovou fólií, aby neosychaly a po jednom je odebírejte. Každý kousek vyválejte do dlouhého hada, uprostřed ho přepulte a začněte motat kousky.
  10. Oba kousky nejprve přeložte přes sebe tak, aby tvořily kříž (nejprve vodorovný kus, poté ten svislý). Následně horní cíp přehněte dolů, aby vznikla oprátka a dále pokračujte jako při vázání vánočky (pravý vrchem přes spodní, levý spodem přes spodní a uprostřed přes sebe. Takto pokračujte ještě jednou).
  11. Konec následně zploštěte a přehněte dolů pod housku. Poté houstičky vyskládejte na připravené plechy, kde je přikryté potravinovou fólií nechte 15 minut kynout. Troubu dejte předehřívat na 200 °C. Vykynuté houstičky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut.
  12. Než se housky předpečou, nakrájejte slaninu na menší plátky a sýr nastrouhejte nahrubo. Když houstičky lehce chytí barvu, hojně je posypte sýrem a na něj položte slaninu (dva plátky na každou).
  13. Vršek ještě lehce posypte sýrem a pečte ještě 5 minut při 220 °C, aby se vše hezky opeklo. Upečené houstičky podávejte čerstvé, lehce vychladnuté.

Další recepty na křupavé houstičky:

Vyzkoušejte recept na jednoduchou nadýchanou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty