Na housky:
- hladká mouka 600 g
- vlažné mléko 300 ml
- Máslo 60 g
- cukr krupice 15 g
- vejce 1 ks
- sůl 10 g
- droždí (čerstvé) 25 g
Na dokončení:
- vejce 1 ks
- vlažné mléko 25 ml
- anglická slanina 150 g
- gouda (v celku) 250 g
Postup přípravy:
- Jako první si odvažte všechny suroviny. Budete totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se gramy nepopletly.
- Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby všechny suroviny přijaly přibližně stejnou teplotu. Do hrnečku nalijte 3 lžíce vlažného mléka, aby nezahubilo kvasnice. Příliš studené mléko může být naopak příčinou toho, že kvásek vzejde příliš pomalu.
- Dále přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte. Nyní přidejte 3 lžíce mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřete ze stěn hrnečku a na dně ho hezky uhlaďte.
- Poté nechte 15 minut vzejít kvásek. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začněte zadělávat kynuté těsto. Do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte důlek.
- Do něj nalijte zbylé mléko, vyklepněte vejce a přemístěte vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypte sůl a přidejte na menší kousky nakrájené máslo.
- Nyní vše vařečkou smíchejte, aby se suroviny spojily. Směs vysypte na pracovní plochu a zpracujte v hladké kompaktní těsto, které nechte v míse přikryté potravinovou fólií 1 hodinu kynout. Těsto může během zpracování zpočátku působit jako lepivé, nenechte se však zlákat k přidání mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné.
- Těsto v ruce zpracovávejte zhruba10 minut, pokud i po této době bude vypadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou fólií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu.
- Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu ho tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce potřít ruce olejem.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde ho rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Dílky přikryjte potravinovou fólií, aby neosychaly a po jednom je odebírejte. Každý kousek vyválejte do dlouhého hada, uprostřed ho přepulte a začněte motat kousky.
- Oba kousky nejprve přeložte přes sebe tak, aby tvořily kříž (nejprve vodorovný kus, poté ten svislý). Následně horní cíp přehněte dolů, aby vznikla oprátka a dále pokračujte jako při vázání vánočky (pravý vrchem přes spodní, levý spodem přes spodní a uprostřed přes sebe. Takto pokračujte ještě jednou).
- Konec následně zploštěte a přehněte dolů pod housku. Poté houstičky vyskládejte na připravené plechy, kde je přikryté potravinovou fólií nechte 15 minut kynout. Troubu dejte předehřívat na 200 °C. Vykynuté houstičky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut.
- Než se housky předpečou, nakrájejte slaninu na menší plátky a sýr nastrouhejte nahrubo. Když houstičky lehce chytí barvu, hojně je posypte sýrem a na něj položte slaninu (dva plátky na každou).
- Vršek ještě lehce posypte sýrem a pečte ještě 5 minut při 220 °C, aby se vše hezky opeklo. Upečené houstičky podávejte čerstvé, lehce vychladnuté.
Další recepty na křupavé houstičky:
Vyzkoušejte recept na jednoduchou nadýchanou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE