Ursula Ferrigno

Zelné listy plněné vepřovým masem s limetou a pastou kočchudžang

Moje hodnocení
1x

Kočchudžang je velmi pikantní korejská chilli pasta, která se skvěle doplňuje právě s aromatickou a sladkou limetou. Pastu koupíte už hotovou v obchodech s asijskými potravinami nebo na internetu a můžete ji použít k dochucení závitků, stir fry pokrmů nebo masa s nudlemi či zeleninou. Pokud vám připadají jarní závitky už trochu nudné, tyhle plněné zelné listy vás okouzlí – jednoduchou přípravou, pikantní chutí i netradičním okurkovým salátem.

4 porce
60 minut
asijská

Závitky

  • velké listy čínského zelí nebo kapusty 12 ks
  • mleté vepřové maso 400 g
  • chilli pasta kočchudžang 2 lžíce
  • strouhaná kůra ze 3 limet
  • jarní cibulky 4 ks
  • česnek 2 stroužky
  • čerstvý zázvor 75 g
  • sójová omáčka tamari 4 lžičky
  • olej z praženého sezamu 1 lžíce
  • světlý rýžový ocet 1 lžíce
  • limeta k podávání 1 ks
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Salát

  • středně velká okurka 1 ks
  • med 2 lžičky
  • sójová omáčka tamari 1 lžička
  • olej z praženého sezamu 1 lžička
  • šťáva z 1 limety
  • česnek 1 stroužek
  • středně velké červené chilli papričky 2 ks
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Listy zelí nebo kapusty pečlivě promyjte, ponořte je do vroucí vody na 3 minuty, vyjměte je a vložte do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly barvu. Vytáhněte je, osušte papírovou utěrkou a nechte stranou.
  2. Mezitím smíchejte maso s pastou kočchudžang a limetovou kůrou. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte k masu, zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte k masu a vše promíchejte se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a rýžovým octem. Osolte a opepřete.
  3. Masovou směs rozdělte rovnoměrně na listy a zabalte je – list přeložte shora a zespodu a pak jej opatrně srolujte tak, aby náplň byla uzavřená vevnitř. Rolky skládejte na talíř spojem dolů a postupně je vařte v páře v napařovacím hrnci (nebo v cedníku nad vroucí vodou) zhruba 15 minut, až se maso důkladně uvaří.
  4. Na salát okurku omyjte, rozmačkejte válečkem a nahrubo ji nasekejte do mísy. Přidejte med, sójovou omáčku, sezamový olej a limetovou šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno k okurce. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
  5. Závitky s vepřovým masem podávejte teplé s okurkovým salátem na namáčení a skrojky limety.

PRIMA TIP: Sójová omáčka tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty z bezlepkových surovin. Neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva, ani umělá sladidla, její chuť určuje délka fermentace sójových bobů. Bývá tmavší, hustší a chuťově výraznější než ostatní sójové omáčky. Kočchudžang je počeštělý název pro korejskou fermentovanou chilli pastu gochujang – najdete ji v korejských obchodech nebo na internetu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ursula Ferrigno

Knihy Omega Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty