Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zelné listy plněné vepřovým masem s limetou a pastou kočchudžang
Suroviny (4 porce)
Závitky:
- velké listy čínského zelí nebo kapusty 12 ks
- mleté vepřové maso 400 g
- chilli pasta kočchudžang 2 lžíce
- strouhaná kůra ze 3 limet
- jarní cibulky 4 ks
- česnek 2 stroužky
- čerstvý zázvor 75 g
- sójová omáčka tamari 4 lžičky
- olej z praženého sezamu 1 lžíce
- světlý rýžový ocet 1 lžíce
- limeta k podávání 1 ks
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Salát:
- středně velká okurka 1 ks
- med 2 lžičky
- sójová omáčka tamari 1 lžička
- olej z praženého sezamu 1 lžička
- šťáva z 1 limety
- česnek 1 stroužek
- středně velké červené chilli papričky 2 ks
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Listy zelí nebo kapusty pečlivě promyjte, ponořte je do vroucí vody na 3 minuty, vyjměte je a vložte do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly barvu. Vytáhněte je, osušte papírovou utěrkou a nechte stranou.
- Mezitím smíchejte maso s pastou kočchudžang a limetovou kůrou. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte k masu, zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte k masu a vše promíchejte se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a rýžovým octem. Osolte a opepřete.
- Masovou směs rozdělte rovnoměrně na listy a zabalte je – list přeložte shora a zespodu a pak jej opatrně srolujte tak, aby náplň byla uzavřená vevnitř. Rolky skládejte na talíř spojem dolů a postupně je vařte v páře v napařovacím hrnci (nebo v cedníku nad vroucí vodou) zhruba 15 minut, až se maso důkladně uvaří.
- Na salát okurku omyjte, rozmačkejte válečkem a nahrubo ji nasekejte do mísy. Přidejte med, sójovou omáčku, sezamový olej a limetovou šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno k okurce. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
- Závitky s vepřovým masem podávejte teplé s okurkovým salátem na namáčení a skrojky limety.
PRIMA TIP: Sójová omáčka tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty z bezlepkových surovin. Neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva, ani umělá sladidla, její chuť určuje délka fermentace sójových bobů. Bývá tmavší, hustší a chuťově výraznější než ostatní sójové omáčky. Kočchudžang je počeštělý název pro korejskou fermentovanou chilli pastu gochujang – najdete ji v korejských obchodech nebo na internetu.
Citrony a limety
Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.
Vydalo nakladatelství Omega.