Těsto
- droždí (čerstvé ) 40 g
- mléko 250 ml
- cukr krupice 2 lžičky
- žloutek 2 ks
- máslo 125 g
- hladká mouka 500 g
- sůl špetka
Náplň
- bílé zelí (nakrájené na tenké nudličky nebo nakrouhané) 1 kg
- máslo 45 g
- vejce natvrdo (nakrájená nadrobno) 4 ks
- hladkolistá petržel (nakrájená) 2–3 lžíce
- kopr (čerstvý, nakrájený) 2–3 lžíce
- vejce (rozšlehaná, na potírání) 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do 7 lžic vlažného mléka, vmíchejte cukr a přikryté nechte na teplém místě vzejít, trvá to asi 15 minut. Do mísy prosejte polovinu mouky, vlijte vzešlé droždí a promíchejte. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě těsto kynout asi 1 hodinu, až zhruba zdvojnásobí objem.
- Žloutky utřete s máslem do pěny, přidejte špetku soli a zbylé mléko a umíchejte na hladkou směs. Spojte s vykynutým těstem, navrch prosejte zbylou mouku a dobře ji zapracujte. Vyklopte na pomoučněnou plochu a propracujte na pevné, nelepivé těsto. Vraťte ho do mísy a přikryté nechte ještě 1 až 2 hodiny kynout.
- Na náplň vsypte nakrájené zelí do kastrolu s rozehřátým máslem a za častého promíchávání na středním stupni restujte, až zelí trochu zezlátne. Vsypte k němu nakrájená vejce, bylinky, osolte ho a opepřete. Nechte trochu vychladnout.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na výšku asi 1 cm a rozkrájejte na 10 obdélníků. Naplňte je a přeložte. Na 1 velký piroh odkrojte z těsta malou část na ozdobu. Doprostřed těsta dejte připravenou náplň a ze všech stran ji obalte těstem do podoby obdélníkového balíčku. Ze zbylého těsta vytvořte ozdoby (například copánky, kytičky, lístky apod.) a přilepte je navrch pomocí rozšlehaného žloutku. Piroh potřete rozšlehaným vejcem, povrch propíchejte vidličkou a nechte asi 15 až 20 minut stát. Mezitím předehřejte troubu na 200–220 °C. Vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut, až zezlátne.
PRIMA TIP: Aby se těsto dobře zpracovávalo a kynulo, mají mít všechny ingredience pokojovou teplotu – vyndejte je tedy případně z ledničky nejméně hodinu před zpracováváním.
Pečené zelné pirohy z kynutého těsta Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD