Suroviny
- máslo 60 g
- šalotka 60 g
- brambory 100 g
- květák 300 g
- smetana ke šlehání (30%) 80 ml
- crème fraîche 50 g
- zeleninový vývar Cibule Bistro 400 ml
- muškátový oříšek
- sůl
K podávání
- květák (růžičky)
- máslo (na opečení)
- citronová kůra
- sůl
Připravte lahodný květákový krém podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- V rozehřátém hrnci na másle zpěňte nakrájenou šalotku, poté přidejte rozebrané růžičky květáku překrájené na menší kousky a společně na nižší teplotě restujte, dokud květák krásně nezkaramelizuje.
- Přidejte nakrájené oloupané brambory. Poté podlijte zeleninovým vývarem Cibule Bistro a smetanou, osolte a přiveďte k varu.
- Pozvolna za občasného míchání vařte doměkka, cca 15 minut.
- Polévku rozmixujte do hladkého krému společně s crème fraîche, dochuťte strouhaným muškátovým oříškem, případně dosolte.
- Polévku podávejte s růžičkami květáku opečenými na másle, které na závěr zastrouhejte citronovou kůrou.
PRIMA TIP: Polévku můžete doplnit o plátky nasucho opečených mandlí a zakápnout lanýžovým olejem.
Všestranný parťák v kuchyni
Vývary jsou oblíbené nejen v Evropě, ale i napříč celým světem. Existuje jich proto několik druhů a nachází své využití v mnoha světových kuchyních. „Společně s týmem připravujeme v Cibule Bistro čtyři různé vývary. Nejoblíbenější je asi klasický kuřecí vývar, osobně mám ale raději ten hovězí, který táhneme dlouhých 12 hodin. Oba jsou ale skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin, minerálů a dalších živin. Pro vegetariány, vegany nebo specifické recepty připravujeme také vývar zeleninový. Ze všech tradičně připravovaných vývarů má navíc nejméně kalorií.
Za unikátní variantu však považuji náš 12 hodin tažený Pho vývar, který připravujeme podle ověřené vietnamské receptury. Vietnamská kuchyně je celosvětově známá, jejich vývary jsou ovšem na přípravu zdaleka nejsložitější. To se ale projevuje v jejich jedinečné chuti, kterou díky nám můžete vyzkoušet i u sebe doma,“ nabízí výčet druhů vývarů Cibule Bistro Filip Sajler z Hopi Chef Tech Food.