Komerční sdělení

Vařte jako šéfkuchaři. Co vše vám mohou přinést poctivé vývary?

Žádný šéfkuchař se neobejde bez tradičních vývarů, vždyť jsou základem téměř každého pokrmu. Proč si ale dávat pozor na levné náhražky a jak uvařit bohatý vývar? Jeho přípravou a gurmánskými přínosy vás provede šéfkuchař Filip Sajler, který se se svým týmem z Cibule Bistro snaží dostat na talíře časově vytížených lidí poctivá a výživná jídla.

Ať už je z masa nebo zeleninový, bez vývaru se při vaření neobejdete. Využijete ho jako polévku, při přípravě omáček, rizot nebo na podlití pečeného masa. Kámen úrazu ale tkví v délce jeho vaření a časově náročné přípravě surovin. Málokdo si po dlouhém pracovním dni najde čas na přípravu domácího vývaru, která může zabrat mnoho hodin. Poctivé vývary jsou přitom výživnou potravinou obsahující řadu pro tělo prospěšných látek, jako jsou bílkoviny a minerály. Jsou navíc nízkokalorické, neobsahují lepek a jídlům dodávají výraznou a nezaměnitelnou chuť.

Náhražky nestačí

„Stále více lidí se zajímá o to, co jí. Vyhledávají nejen lepší gurmánské zážitky, ale také pokrmy sestavené z kvalitních surovin,“ říká šéfkuchař Filip Sajler, zakladatel značky Cibule Bistro, jež se specializuje na poctivé vývary. „Právě vývary jsou skvělým způsobem, jak připravovaným jídlům jednoduše dodat silnou chuť a pořádnou dávku prospěšných živin,“ dodává.

Při vaření si často krátíme cestu a šetříme čas nákupem bujónových kostek nebo kapslí, ze kterých ani nepřipravíme vývary v pravém smyslu slova. Dehydratované kostky obsahují ztužený tuk, vysoké množství soli, glutamáty a další chemické látky. Pokud je použijete, ušetříte čas, ale nedostanete z nich skutečně výraznou chuť, ani zmiňované zdravotní benefity. Dáváte-li si navíc záležet na kvalitě surovin, které k vaření používáte, je dobré myslet i na úplné základy, z kterých váš pokrm sestává.

„Je potřeba si říct, co si od jídel každý z nás slibuje. V kuchyni Cibule Bistro připravujeme s využitím moderních technologií a postupů tradiční a poctivé vývary dle receptů francouzského šéfkuchaře a restauratéra Auguste Escoffiera. Naše vývary obsahují jen to, co obsahovat mají, a jsou vařeny na špičkové skandinávské technologii. Používáme pouze přírodní ingredience, které získáváme od lokálních farmářů a dodavatelů - kosti, zeleninu, vodu, koření a bylinky. Češi rádi vaří a díky možnostem, které nám trh nabízí, se lidi naučili nakupovat kvalitní suroviny, proto jsem přesvědčen, že ti, kdo ochutnají vývary Cibule Bistro, rozdíl v chuti a kvalitě poznají,“ vysvětluje Filip Sajler.

Všestranné využití

Zajímavé je, že vývary jsou oblíbené nejen v Evropě, ale i napříč celým světem. Existuje jich proto několik druhů a nachází své využití v mnoha světových kuchyních. „Společně s týmem připravujeme v Cibule Bistro čtyři různé vývary. Nejoblíbenější je asi klasický kuřecí vývar, osobně mám ale radši ten hovězí, který táhneme dlouhých 12 hodin. Oba jsou ale skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin, minerálů a dalších živin. Pro vegetariány, vegany nebo specifické recepty připravujeme také vývar zeleninový. Ze všech tradičně připravovaných vývarů má navíc nejméně kalorií.

Za unikátní variantu však považuji náš 12 hodin tažený Pho vývar, který připravujeme podle ověřené vietnamské receptury. Vietnamská kuchyně je celosvětově známá, jejich vývary jsou ovšem na přípravu zdaleka nejsložitější. To se ale projevuje v jejich jedinečné chuti, kterou díky nám můžete vyzkoušet i u sebe doma,“ nabízí výčet druhů vývarů Cibule Bistro Filip Sajler z Hopi Chef Tech Food.

Každý typ vývaru se hodí na přípravu jiných pokrmů. Často je známe jako klasickou polévku s nudlemi a zeleninou, restaurace a bistra po celém světě je ale nejčastěji využívají při přípravě omáček, těstovin, krémových rizot, asijských jídel nebo při dušení a pečení masa a zeleniny. Vývary ale nacházejí využití i mimo kuchyně. Zejména během zimních měsíců přikládá mnoho lidí pití samotného vývaru vliv na jejich pevné zdraví a odolnost vůči nachlazení a jiným nemocem. Jsou navíc přírodním zdrojem energie.

Díky unikátní skandinávské technologii, kterou při vaření využíváme, jsou naše vývary plné živin a mají trvanlivost 12 měsíců od data výroby. Po otevření je můžete dále uchovávat v lednici až 5 dní anebo jednoduše zamrazit na příště, uzavírá Filip.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty