Suroviny
- brambory 150 g
- česnek 40 g
- plnotučné mléko 350 ml
- zeleninový vývar Cibule Bistro 500 ml
- šalotka 60 g
- slunečnicový olej 30 ml
- máslo 20 g
- smetana ke šlehání 70 ml
- hladká mouka 25 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
- chlebové krutony (k podávání)
- pažitka (k podávání)
Připravte krém z pečeného česneku podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Oloupané stroužky česneku dejte do malého pekáčku, zalijte je olejem rozehřátým na 70 °C a nechte při teplotě 70 °C konfitovat 12 hodin.
- Ve středně rozehřátém hrnci na másle s olejem z konfitovaného česneku zpěňte najemno nakrájenou šalotku.
- Zaprašte hladkou moukou a cca 2 minuty zarestujte.
- Podlijte mlékem, zeleninovým vývarem Cibule Bistro, prošlehejte metličkou dohladka a přiveďte k varu.
- Přidejte nakrájené brambory a pozvolna je za občasného míchání vařte doměkka.
- Osolte, opepřete. Přidejte konfitované stroužky česneku, zastrouhejte muškátovým oříškem a polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem.
- Polévku podávejte s chlebovými krutony a zdobte najemno nakrájenou pažitkou.
PRIMA TIP: Polévku můžete podle chuti doplnit o plátky konfitovaného česneku a pesto z medvědího česneku.
Všestranný parťák v kuchyni
Vývary jsou oblíbené nejen v Evropě, ale i napříč celým světem. Existuje jich proto několik druhů a nachází své využití v mnoha světových kuchyních. „Společně s týmem připravujeme v Cibule Bistro čtyři různé vývary. Nejoblíbenější je asi klasický kuřecí vývar, osobně mám ale raději ten hovězí, který táhneme dlouhých 12 hodin. Oba jsou ale skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin, minerálů a dalších živin. Pro vegetariány, vegany nebo specifické recepty připravujeme také vývar zeleninový. Ze všech tradičně připravovaných vývarů má navíc nejméně kalorií.
Za unikátní variantu však považuji náš 12 hodin tažený Pho vývar, který připravujeme podle ověřené vietnamské receptury. Vietnamská kuchyně je celosvětově známá, jejich vývary jsou ovšem na přípravu zdaleka nejsložitější. To se ale projevuje v jejich jedinečné chuti, kterou díky nám můžete vyzkoušet i u sebe doma,“ nabízí výčet druhů vývarů Cibule Bistro Filip Sajler z Hopi Chef Tech Food.