Suroviny
- šalotka 50 g
- olivový olej 30 g + k podávání
- česnek 8 g
- rajský protlak (dvojitý) 30 g
- drcená rajčata 600 g
- zeleninový vývar Cibule Bistro 350 ml
- bazalka 10 g + k podávání
- rozmarýn 3 g
- cukr krupice 8 g
- sůl
Připravte tomatovou polévku podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- V rozehřátém hrnci na olivovém oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku, následně přidejte česnek a nechte opět lehce zarestovat společně se snítkou rozmarýnu a se stonky bazalky.
- Přidejte protlak, zarestujte. Zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat.
- Podlijte rajčaty a zeleninovým vývarem Cibule Bistro, osolte a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a pozvolna provařte cca 10 minut.
- Vyjměte rozmarýn a polévku rozmixujte dohladka. Podle potřeby dochuťte solí a cukrem.
- Do horké polévky vmíchejte nakrájené lístky bazalky a polévku už nevařte, aby bazalka zezešedla.
- Polévku podávejte s lístky bazalky a zakápněte olivovým olejem.
PRIMA TIP: Polévku můžete doplnit o buvolí mozzarellu, bazalkové pesto a uvařené drobné těstoviny.
Všestranný parťák v kuchyni
Vývary jsou oblíbené nejen v Evropě, ale i napříč celým světem. Existuje jich proto několik druhů a nachází své využití v mnoha světových kuchyních. „Společně s týmem připravujeme v Cibule Bistro čtyři různé vývary. Nejoblíbenější je asi klasický kuřecí vývar, osobně mám ale raději ten hovězí, který táhneme dlouhých 12 hodin. Oba jsou ale skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin, minerálů a dalších živin. Pro vegetariány, vegany nebo specifické recepty připravujeme také vývar zeleninový. Ze všech tradičně připravovaných vývarů má navíc nejméně kalorií.
Za unikátní variantu však považuji náš 12 hodin tažený Pho vývar, který připravujeme podle ověřené vietnamské receptury. Vietnamská kuchyně je celosvětově známá, jejich vývary jsou ovšem na přípravu zdaleka nejsložitější. To se ale projevuje v jejich jedinečné chuti, kterou díky nám můžete vyzkoušet i u sebe doma,“ nabízí výčet druhů vývarů Cibule Bistro Filip Sajler z Hopi Chef Tech Food.