Butter chicken
- kuřecí prsa 600 g
- mletý koriandr 1 lžička
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- koření garam másala 2–3 lžičky
- rajčatové pyré (nebo nasekaná rajčata bez slupky) 200 g
- zázvor (oloupaný čerstvý) 60 g
- česnek 4 stroužky
- bílý jogurt 2 lžičky
- chilli (mleté ) 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání (tučná ) 200 ml
- máslo 2 lžíce
- mořská sůl (nerafinovaná )
Raita
- okurka (střední ) 1 ks
- máta (nasekaná čerstvá ) 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1/4 lžičky
- koření garam másala 1/2 lžičky
- bílý jogurt (plnotučný ) 300 g
- mořská sůl (nerafinovaná )
Postup přípravy
- Butter chicken: Maso nakrájejte na větší kostky a vložte do středně velké mísy. Přidejte koriandr, papriku a koření garam masala a sůl a vše důkladně promíchejte.
- Koření by mělo být tolik, aby pokrývalo všechny kostky masa. Do středně velkého hrnce přidávejte rajčata, najemno nasekaný zázvor a česnek, jogurt, kurkumu, chilli a sůl a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte do hladkého pyré.
- Poté směs nechte na středním plameni 5–8 minut probublávat. Přidejte kuře, promíchejte a na mírném plameni nechte pod pokličkou vařit, dokud kuře není křehké.
- Poté odendejte pokličku a vařte dalších pár minut, dokud se omáčka nezredukuje (omáčka by měla být hustá). Pak přidejte smetanu a máslo, promíchejte a dalších pět minut společně povařte.
- Na závěr omáčku ochutnejte a případně dosolte či dokořeňte. Podávejte poprášené garam masalou společně s rajtou.
- Raita: Okurku oloupejte a nakrájejte na co nejjemnější kousky. Do větší misky přidejte jogurt, koření a sůl a vše promíchejte.
- Poté vmíchejte nakrájenou okurku a mátu a případně dosolte a dokořeňte.
- Vložte na alespoň 15 minut do ledničky a podávejte.
Butter chicken & raita 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree