Butter chicken - maso
- kuřecí stehnní řízky bez kosti a kůže 500 g
- Řecký jogurt 3 lžíce
- Česnek 4 stroužky
- zázvor 2,5 cm
- zelená chilli paprička 1 ks
- sladká paprika 1 lžička
- mleté chilli 1/2 lžičky
- garam masala 1 lžička
- mletá skořice 1 špetka
- šafrán 1 špetka
- Sůl
- ghí nebo máslo na potírání
Butter chicken - omáčka
- Máslo 1,5 lžíce
- zelený kardamon 5 lusků
- celá skořice 2,5 cm
- Hřebíček 4 ks
- Cibule 1 ks
- zelená chilli paprička 2 ks
- mleté chilli 1 lžička
- garam masala 1/2 lžičky
- řajčatový protlak 3 lžíce
- Šlehačka 200 ml
- Med 1 lžíce
- Sůl
- čerstvá citronová šťáva
- nasekaný koriandr
Hráškové poori
- hladká mouka 250 g
- semolina 2 lžíce
- zelená chilli paprička 1 ks
- čerstvý zelený hrášek 100 g
- zelený koriandr 1 lžíce
- zelený hrášek 100 g
- Sůl 1 špetka
- Slunečnicový olej
Cibulový salát
- červená cibule 2 ks
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- Sůl
- zelený koriandr
Postup přípravy
- Butter chicken: oloupaný zázvor, chilli papričku bez semínek a česnek rozmixujte na hladkou pastu. Vzniklou pastu v misce smíchejte s řeckým jogurtem, paprikou, mletým chilli, garam masalou, mletým koriandrem, špetkou skořice, špetkou mletého šafránu a solí. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a důkladně je obalte v jogurtové marinádě. Misku s naloženým masem zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici několik hodin marinovat (ideálně přes noc). Před grilováním nechte maso ohřát na pokojovou teplotu.
- Bambusové špejle namočte na 1 hodinu do vody. Naložené kostky masa zbavte přebytečné marinády a postupně je napichujte na namočené špejle. Špejle pokládejte na pekáček tak, aby se maso nedotýkalo jeho dna.
- Špízy potřete rozpuštěným ghí a grilujeme 15 – 20 minut pod rozpáleným grilem. Maso by mělo na povrchu lehce zčernat. Zhruba v polovině maso otočte a znovu ho potřete ghí.
- V středně velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte kardamom, skořici a hřebíček. Nechte 20 sekund orestovat a poté přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou nechte za stálého míchání opéct na mírném ohni do světlehnědé barvy (5-7 minut). Cibule by měla zároveň i změknout. K cibuli následně přidejte nastrouhaný zázvor a zelené chilli papričky. Pokud chceme omáčku jemnější, odstraňte z papriček před přidáním semínka. Několik minut zarestujte a přidejte mleté chilli, garam masalu a rajčatový protlak. Dobře promíchejte a krátce orestujte. Za stálého míchání přidejte na závěr šlehačku a nechte 2-3 minuty provařit. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji vodou. Na úplný závěr přidejte med a dochuťte solí a citronovou šťávou. Pokud by vám v omáčce vadilo celé koření, můžete omáčku přepasírovat přes cedník.
- Do připravené omáčky přidejte ogrilované maso, promíchejte a nechte zhruba 5 minut jemně probublávat. Před podáváním posypejte nasekaným koriandrem.
- Cibulový salát: červenou cibuli nakrájejte na nudličky, zakápněte ji šťávou z ½ citronu a podle chuti osolte. Promíchejte a nechte 30 minut odležet. Před podáváním posypejte nasekaným koriandrem
- Hráškové poori: zelený hrášek, nasekaný koriandr a zelenou chilli papričku bez semínek rozmixujte na hladkou pastu. V míse smíchejte hladkou mouku se semolinou, špetkou soli, lžící oleje a pastou ze zeleného hrášku. Za postupného přidávání vody vypracujte hladké a téměř nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte ho 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělte na kuličky velikosti pingpongového míčku, které potřete olejem. Každou naolejovanou kuličku rozválejte na tenkou placku. Rozválené placky uchovejte zakryté potravinářskou fólií.
- Ve vyšší pánvi si rozpálte vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 190 °C. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, vhoďte jednu rozválenou placku, kterou s pomocí děrované naběračky podržte pod hladinou rozpáleného oleje (tlačte ji ke dnu pánve). Během krátkého okamžiku ucítíte, že se vám placka začne nafukovat. Dávejte pozor, abyste placku nepropíchli. Pod hladinu placku zatlačujte až do doby, kdy přestane zvětšovat svůj objem. V tomto okamžiku ji obráťte a dopečte dozlatova. Přebytečného oleje placku zbavte na papírové utěrce.
- Ihned podávejte s připraveným butter chicken a cibulovým salátem.