Filip Sajler / Cibule Bistro

Indické butter chicken s plackami naan podle Filipa Sajlera

Moje hodnocení
3x

Butter chicken neboli máslové kuře je tradiční indické jídlo s kořeněnou omáčkou zjemněnou máslem. K přípravě je potřeba široká škála koření, ale jinak je příprava jednoduchá a výsledkem je pokrm, který lze bez váhání považovat za comfort food. Ideální do podzimních plískanic, když potřebujeme trochu utěšit a zahřát se. Vyzkoušejte ultimátní verzi, kterou připravil Filip Sajler se svým týmem.

4 porce
90 minut
indická

Naan placky

Omáčka

Maso

Připravte indické butter chicken s naan plackami podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. PLACKY NAAN: Mouku smíchejte se solí, kypřicím práškem, cukrem a droždím. Následně přidejte jogurt, vlažné máslo a společně s vlažnou vodou vymíchejte hladké těsto, které nechte zabalené pod fólií v pokojové teplotě zrát cca 1 hodinu.
  2. Z těsta tvarujte cca 80g bochánky, které následně vyválejte na placky, a ty nasucho pečte na středně rozpálené pánvi dozlatova z obou stran. Upečené placky potírejte rozpuštěným máslem ochuceným nadrceným česnekem se solí.
  3. OMÁČKA: Ve středně rozehřátém hrnci na másle s olejem zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený zázvor, česnek a společně zarestujte.
  4. Zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat. Zaprašte kořením, krátce zpěňte. Pozor, abyste koření nespálili, zhořklo by.
  5. Podlijte kuřecím vývarem Cibule Bistro, drcenými rajčaty, citronovou šťávou a vše osolte. Za občasného míchání provařte cca 10 minut. 4 minuty před koncem přidejte nakrájený koriandr a dále provařte.
  6. Provařenou omáčku vymixujte dohladka se smetanou, dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.
  7. MASO: Očištěná kuřecí prsa nakrájejte na kostky 2x2 cm a v misce osolte a promíchejte s bílým jogurtem a kořením garam masala. Namarinované maso nechte 30 minut odležet.
  8. Maso pečte v předehřáté troubě na 250 °C 10 minut.
  9. Upečené maso vložte do vymixované omáčky a společně ještě krátce povařte.
  10. Butter chicken doplňte na talíři o kopeček bílého jogurtu na zjemnění, přidejte čerstvý koriandr a podávejte s teplými naan plackami.
PRIMA TIP: Pokrm můžete servírovat také s basmati rýží a doplnit o pečená rajčata. Pokud máte možnost, maso napíchněte na jehlu a ogrilujte nad ohněm, který maso krásně provoní.

Všestranný parťák v kuchyni

Vývary jsou oblíbené nejen v Evropě, ale i napříč celým světem. Existuje jich proto několik druhů a nachází své využití v mnoha světových kuchyních. „Společně s týmem připravujeme v Cibule Bistro čtyři různé vývary. Nejoblíbenější je asi klasický kuřecí vývar, osobně mám ale raději ten hovězí, který táhneme dlouhých 12 hodin. Oba jsou ale skvělým doplňkovým zdrojem bílkovin, minerálů a dalších živin. Pro vegetariány, vegany nebo specifické recepty připravujeme také vývar zeleninový. Ze všech tradičně připravovaných vývarů má navíc nejméně kalorií.

Za unikátní variantu však považuji náš 12 hodin tažený Pho vývar, který připravujeme podle ověřené vietnamské receptury. Vietnamská kuchyně je celosvětově známá, jejich vývary jsou ovšem na přípravu zdaleka nejsložitější. To se ale projevuje v jejich jedinečné chuti, kterou díky nám můžete vyzkoušet i u sebe doma,“ nabízí výčet druhů vývarů Cibule Bistro Filip Sajler z Hopi Chef Tech Food.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Filip Sajler / Cibule Bistro

www.cibulebistro.cz


Přečtěte si také

Recepty