O svobodě

Krůtí kuličky s citronovou trávou podle Kitchenette

Moje hodnocení
2x

Zdravé, šťavnaté a jemné krůtí maso si překvapivě dobře rozumí s výraznými thajskými bylinami a kořením. Tyto kuličky v sobě spojují všechny charakteristické chutě a vůně Thajska, které umocní ještě asijské nudle nebo rýže. Můžete je podávat jako předkrm se salátem a quinoou, jako hlavní chod nebo na párty. Připravte dostatek ubrousků a hůlek a pozvěte přátele.

6 porcí
45 minut
thajská

Kuličky

Omáčka

K podávání

Postup přípravy

  1. Šalotku a česnek oloupejte a šalotku nasekejte nadrobno. Citronovou trávu zmáčkněte naplocho nožem a nakrájejte nadrobno.
  2. V pánvi rozehřejte 1 lžíci ghí a orestujte doměkka šalotku. Po 2 minutách prolisujte k šalotce česnek, přidejte citronovou trávu a restujte ještě 1 minutu. Pak odstavte.
  3. V míse promíchejte mleté maso se zbylými surovinami na kuličky a cibulový základ pánve. Pokud je směs moc mokrá, přisypte ještě trochu strouhanky. Promíchejte.
  4. Namočte si ruce, lžící odkrajujte ze směsi kousky a tvarujte z nich kuličky o průměru 3 cm. Snažte se, aby byly všechny stejně velké, aby se stejně dlouho vařily. Vznikne zhruba 18 kuliček. Odložte je do lednice na 1 hodinu, aby se uvolnila chuť koření a kuličky se zpevnily.
  5. Zázvor na omáčku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citronovou trávu zmáčkněte naplocho nožem a nakrájejte na 2cm kousky. Pánev se zbylým ghí rozehřejte na středním stupni a orestujte kuličky ze všech stran dozlatova. Přidejte k nim citronovou trávu, koření a zázvor a 1 minutu restujte. Přilijte kokosové mléko, vývar a rybí omáčku a přiveďte k varu. Nechte probublávat na středním stupni přibližně 10 až 12 minut.
  6. Kuličky s omáčkou servírujte s vařenou rýží nebo asijskými nudlemi. Koriandr nasekejte najemno, posypte jím kuličky a podávejte je se čtvrtinou limety na zakapání.
PRIMA TIP: Panko strouhanka je typ japonské strouhanky, která se vyrábí drcením čerstvého světlého pečiva, které se nechá oschnout až poté. Proto má hrubší strukturu připomínající krystaly nebo vločky. Po upečení je křupavější než naše běžná strouhanka. Můžete ji koupit už hotovou, nebo si ji vyrobit doma – střídku bílého chleba, bagety či toustového chleba namelte, nastrouhejte nahrubo nebo rozdrobte a nechte pár dní oschnout. Hledáte-li bezlepkovou alternativu, sáhněte po mandlové mouce.

Vyzkoušejte i další recepty na oblíbené masové kuličky

Další recepty z nové kuchařky Markéty Pavleje alias Kitchenette najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Hledáte inspiraci na další poklady z asijské kuchyně? Vyzkoušejte recept na vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

O svobodě

Markéta Pavleje O svobodě

Po osmi letech od první kuchařky vydává blogerka Kitchenette další osobní kuchařku se svými oblíbenými recepty. Posbírala jich 80 a představuje moderní klasiky vycházející z národní tradice, rodinné poklady, pokrmy vonící dobrodružstvím z jejích cest zejména po Asii i kouzla od jejích tří dětí. Čím je starší, tím víc si Markéta Pavleje cení svobody své i všech bytostí na planetě a v jejím vaření je to znát. Většina receptů je jednoduchých a variabilních při obměnách surovin. Hlavní je, abyste si užili jejich přípravu i sdílení s vašimi blízkými.

www.kitchenetteshop.cz


Přečtěte si také

Recepty