Na 5 skleniček po 380 ml
- červený rybíz 1400 g
- gelfix (Klasik 1:1) 1 sáček
- cukr krupice 1000 g
- rozmarýn 3 snítky
- kyselina citronová (dle potřeby)

Postup přípravy
- Omyjte rybíz a vylisujte z něj šťávu, abyste získali přibližně 1 litr. Nalijte ji do velkého hrnce a přidejte Gelfix smíchaný se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání povařte asi 1 minutu, přidejte zbytek cukru a větvičky rozmarýnu. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 5 minut.
- Kápněte 1 lžičku svařeného želé na vychlazený talířek. Pokud je po vychladnutí málo tuhé, vmíchejte ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, krátce povařte a zkoušku zopakujte.
- Seberte případnou pěnu, vyjměte větvičky rozmarýnu a ihned plňte želé do čistých, suchých sklenic. Sklenice uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte asi 5 minut stát na víčku.
Jak želé využít v kuchyni:
- Na snídani: Podávejte s čerstvým pečivem, croissanty nebo lívanci.
- Do dezertů: Použijte jako náplň do lineckého cukroví, koláčů nebo dortů.
- K sýrům: Skvěle se hodí k tvrdým sýrům (např. čedar nebo parmezán) jako zajímavý doplněk na sýrové míse.
- Na maso: Jemně ho ohřejte a použijte jako glazuru na pečené kuře, kachnu nebo zvěřinu.
- Jako dárek: Nalijte do malých ozdobných skleniček, přidejte mašličku a máte krásný jedlý dárek.
Upečte výborný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rybízový koláč s drobenkou – klasický recept jako od babičky