Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Moje hodnocení
3x

Příjemně nakyslý rybízový džem je v české kuchyni tradiční, třeba vánoční linecké cukroví by se bez něj neobešlo. Pokud máte slušnou úrodu ze zahrádky, můžete repertoár obohatit také o trochu nezvyklé rybízové želé ovoněné rozmarýnem. Je bezkonkurenčním doplňkem k výrazným sýrům, ale klidně si ho namažte i na palačinky.

5 porcí
30 minut

Na 5 skleniček po 380 ml

Postup přípravy

  1. Omyjte rybíz a vylisujte z něj šťávu, abyste získali přibližně 1 litr. Nalijte ji do velkého hrnce a přidejte Gelfix smíchaný se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání povařte asi 1 minutu, přidejte zbytek cukru a větvičky rozmarýnu. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 5 minut.
  2. Kápněte 1 lžičku svařeného želé na vychlazený talířek. Pokud je po vychladnutí málo tuhé, vmíchejte ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, krátce povařte a zkoušku zopakujte.
  3. Seberte případnou pěnu, vyjměte větvičky rozmarýnu a ihned plňte želé do čistých, suchých sklenic. Sklenice uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte asi 5 minut stát na víčku.

Jak želé využít v kuchyni:

  • Na snídani: Podávejte s čerstvým pečivem, croissanty nebo lívanci.
  • Do dezertů: Použijte jako náplň do lineckého cukroví, koláčů nebo dortů.
  • K sýrům: Skvěle se hodí k tvrdým sýrům (např. čedar nebo parmezán) jako zajímavý doplněk na sýrové míse.
  • Na maso: Jemně ho ohřejte a použijte jako glazuru na pečené kuře, kachnu nebo zvěřinu.
  • Jako dárek: Nalijte do malých ozdobných skleniček, přidejte mašličku a máte krásný jedlý dárek.

Upečte výborný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Rybízový koláč s drobenkou – klasický recept jako od babičky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty