Suroviny
- tofu 380 g
- lahůdkové droždí 1 lžíce
- listový špenát 400 g
- rostlinný olej 4 lžíce
- červená cibule 1 ks
- česnek 5 stroužků
- zázvor 2,5cm kousek
- římský kmín 2 lžičky
- chilli papričky 3 ks
- červená rajčata 1 ks
- kurkuma 1 lžička
- chilli koření 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- koření garam másala 1 lžička
- kokosová smetana 150 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže (nebo placky naan k podávání)

Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Tofu rozkrájejte na kostičky, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a posypte trochou droždí, soli a pepře. Pečte asi 30 minut dozlatova, v polovině doby promíchejte.
- Mezitím uveďte v hrnci do varu vodu, vsypte opláchnuté listy špenátu a vařte asi 5 minut. Sceďte, propláchněte studenou vodou a dejte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte většinu oleje. Vsypte semínka římského kmínu, oloupanou nakrájenou cibuli, česnek, oloupaný a drobně nakrájený zázvor a chilli papričky. Smažte při vyšší teplotě asi 3 minuty.
- Přidejte nakrájené rajče a smažte minutku, až změkne. Sundejte z plotýnky a nechte vychladnout.
- Vychladlou směs rozmixujte spolu se špenátem, přidejte trochu vody. Promíchejte na hladkou pastu.
- V pánvi po smažení cibule rozehřejte zbylý olej, vsypte všechno koření a osolte. Přidejte rozmixovanou směs, promíchejte, vmíchejte kokosovou smetanu a asi 5 minut nechte při mírné teplotě probublávat. Palak tofu můžete podávat s rýží a/nebo plackami naan.
PRIMA TIP: Nikoho nepřekvapí, že indická kuchyně používá velká množství koření, která dnes není problém sehnat, ale samozřejmě to neznamená, že si jídlo nemůžete přizpůsobit svým chutím, zejména co do pálivosti. Místo vmíchání kokosové smetany do špenátu jí můžete krém jen před podáváním ozdobit a doplnit pár vločkami chilli.
Jako přílohu můžete připravit naan placky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami
