návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kroupy - neodolatelné recepty, díky kterým si je zamilujete

Uzená polévka s kroupami
Autor: Kublanka.cz Uzená polévka s kroupami
Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna a dodnes se bez nich neobejde třeba klasická zabijačka, protože se přidávají například do jelítek. Jinak se ale z našich jídelníčků téměř vytratily, a to je velká škoda! Naštěstí se vracejí do módy a vaří se z nich velké dobroty :)
08. 12. 2017

Kroupy jsou celá obilná zrna zbavená obalu nebo-li otrub. Můžou být z pšenice, ječmenu, ovsa nebo pohanky. Obsahují vysoký podíl vlákniny a mnoho vitaminů a minerálů. Jsou složené hlavně ze sacharidů, ale je v nich i nezanedbatelný obsah bílkovin.

Kromě zabijačkových specialit můžete kroupy využít jako skvělou zavářku do polévek, vmíchat je do kaší, klidně je servírujte i jako samostatnou přílohu místo rýže nebo je přisypte zastudena do salátů. A samozřejmě nezapomeňte na vánočního černého kubu se sušenými houbami. Ano, i ten je tradičně připravený z krup!

Pokud kroupy vaříte, je lepší je předem namočit, jsou pak lépe stravitelné. A uvařte jich najednou klidně plný hrnec, co nespotřebujete hned, můžete zamrazit a až budete příště vařit polévku, stačí sáhnout do mrazáku a hrst krup přihodit na závěr vaření do hrnce...

Dejte šanci kroupám a uvařte si skvělá jídla podle našich receptů:

Reklama