Suroviny
- červené fazole (nebo černé) 75 g
- bílé fazole 75 g
- kroupy (malé) 150 g
- uzené maso 100 g
- brambory 2 ks
- sádlo 4—5 lžic
- škvarky 100 g
- slanina 100 g
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- majoránka (sušená) 1 lžíce
- majoránka (čerstvá, otrhané lístky) 1 hrst
- nakládané okurky (i s lákem)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Každý druh fazolí namočte přes noc do vody. Druhý den je slijte, stále ještě odděleně je zalijte čistou vodou a uvařte doměkka. Podle stáří a druhu fazolí to trvá 45–90 minut. Sceďte je a ještě horké je osolte.
- Mezitím několikrát propláchněte kroupy a uvařte je v osolené vodě na skus. Uzené maso omyjte a uvařte v jiné vodě doměkka. Vyjměte ho, nakrájejte na menší kostky a zakryjte ho v misce pokličkou, aby neoschlo. Vodu z uzeného svařte na třetinu a odložte.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky silné 5 mm a osušte je papírovou utěrkou. Vykrájejte z nich kostičky o hraně 5 mm a usmažte je v pánvi ve 2–3 lžících rozpáleného sádla dozlatova. Vyjměte je na novou papírovou utěrku a osolte je.
- Škvarky překrájejte na menší kousky a opečte je ve zbylém sádle po bramborách dozlatova. Vyjměte je a podle chuti osolte.
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a polovinu nakrájejte na plátky, polovinu utřete nebo prolisujte.
- V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla a opečte na ní cibuli dosklovita. Přidejte slaninu, po 2 minutách uzené maso a restujte dozlatova. Vmíchejte plátky česneku a opékejte ještě 1 minutu. Přidejte všechny fazole a kroupy a 100 ml vývaru z uzeného masa. Za stálého míchání nechte prohřát. Podle chuti přilijte zhruba 3 lžíce láku z okurek, majoránku a utřený česnek. Dochuťte solí a pepřem a vmíchejte 2 lžíce sádla a škvarky.
- Rozdělte na talíře, posypte smaženými bramborami a lístky čerstvé majoránky a podávejte s kyselou okurkou.
Vyzkoušejte také uzenou polévku s kroupami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jako od babičky: Uzená polévka s kroupami