Suroviny
- den starý kváskový chleba 250 g
- zralá rajčata 1 kg
- olivový olej 2 lžíce
- česnek, oloupaný a rozmačkaný 2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- pasírovaná rajčata 150 ml
- horká voda 150 ml
- čerstvá bazalka, lístky otrhané 1 malý svazek
- extra panenský olivový olej 2 lžíce + k podávání
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 100 °C.
- Chléb nakrájejte na silné plátky, z nichž odříznete kůrku. Vložte je na 15–20 minut do trouby, abyste je vysušili, a poté dejte stranou.
- Nyní spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Dejte na 1 minutu stranou, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
- Ve velkém rendlíku či hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přihoďte česnek a za stálého míchání zlehka restujte 2 minuty, dokud nezačne vonět. Přidejte nasekaná rajčata a šťávu a promíchejte. Osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu, poté stáhněte plamen. Nezakryté a za občasného míchání, aby se rajčata rozpadla, zvolna vařte 30 minut. Potom přidejte pasírovaná rajčata a horkou vodu, dobře zamíchejte a pár dalších minut zvolna vařte.
- Suchý chléb natrhejte na malé kousky, které vmíchejte do rajčatové polévky. Tím polévka zhoustne a konzistencí by měla připomínat ovesnou kaši. Přimíchejte bazalku a extra panenský olivový olej.
- Každou porci podávejte zakápnutou trochou extra panenského olivového oleje.
Rajčatová polévka pappa al pomodoro Zdroj: Košík plný rajčat