Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatová polévka pappa al pomodoro
Tento klasický toskánský pokrm se – s příznačnou skromností – skládá z několika málo běžně dostupných surovin. Suchý chléb, zralá rajčata, olivový olej a aromatická bazalka jsou v tomto receptu přeměněny v chutnou hustou „polévku“. Stejně jako u jiných jídel italské kuchyně jsou i zde klíčem k úspěchu kvalitní suroviny. Pro přípravu pappa al pomodoro proto vyberte jen ten nejlepší chléb, nejšťavnatější rajčata a nejjemnější extra panenský olivový olej.
do 1 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- den starý kváskový chleba 250 g
- zralá rajčata 1 kg
- olivový olej 2 lžíce
- česnek, oloupaný a rozmačkaný 2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- pasírovaná rajčata 150 ml
- horká voda 150 ml
- čerstvá bazalka, lístky otrhané 1 malý svazek
- extra panenský olivový olej 2 lžíce + k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 100 °C.
- Chléb nakrájejte na silné plátky, z nichž odříznete kůrku. Vložte je na 15–20 minut do trouby, abyste je vysušili, a poté dejte stranou.
- Nyní spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Dejte na 1 minutu stranou, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
- Ve velkém rendlíku či hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přihoďte česnek a za stálého míchání zlehka restujte 2 minuty, dokud nezačne vonět. Přidejte nasekaná rajčata a šťávu a promíchejte. Osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu, poté stáhněte plamen. Nezakryté a za občasného míchání, aby se rajčata rozpadla, zvolna vařte 30 minut. Potom přidejte pasírovaná rajčata a horkou vodu, dobře zamíchejte a pár dalších minut zvolna vařte.
- Suchý chléb natrhejte na malé kousky, které vmíchejte do rajčatové polévky. Tím polévka zhoustne a konzistencí by měla připomínat ovesnou kaši. Přimíchejte bazalku a extra panenský olivový olej.
- Každou porci podávejte zakápnutou trochou extra panenského olivového oleje.
Košík plný rajčat
Téměř každý z nás si jistě oblíbil rajská jablíčka, onu zářivě červenou zeleninu lahodné chuti a výrazného aroma, která hraje nezastupitelnou roli při přípravě mnoha vynikajících pokrmů.
Tato kniha však nenabízí pouze nahodilý výčet stokrát viděných a vyzkoušených receptů – naleznete v ní totiž více než 75 receptů na skutečně originální rajčatové pokrmy, jež těží z charakteristické chuti této fantastické ingredience. Recepty jsou navíc proloženy zajímavými články, jež se týkají jak šlechtění či pěstování rajčat, tak jejich skladování či zpracování. Sáhněte proto i vy do Košíku plného rajčat a vytáhněte z něj recept, který nejlépe vyhoví vašim chuťovým preferencím!
Vydalo nakladatelství Omega.