Rajčatová polévka pappa al pomodoro
Zdroj: Košík plný rajčat
Rajčatová polévka pappa al pomodoro
Zdroj:
Košík plný rajčat
Tento klasický toskánský pokrm se – s příznačnou skromností – skládá z několika málo běžně dostupných surovin. Suchý chléb, zralá rajčata, olivový olej a aromatická bazalka jsou v tomto receptu přeměněny v chutnou hustou „polévku“. Stejně jako u jiných jídel italské kuchyně jsou i zde klíčem k úspěchu kvalitní suroviny. Pro přípravu pappa al pomodoro proto vyberte jen ten nejlepší chléb, nejšťavnatější rajčata a nejjemnější extra panenský olivový olej.
Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 100 °C.
-
Chléb nakrájejte na silné plátky, z nichž odříznete kůrku. Vložte je na 15–20 minut do trouby, abyste je vysušili, a poté dejte stranou.
-
Nyní spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Dejte na 1 minutu stranou, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
-
Ve velkém rendlíku či hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přihoďte česnek a za stálého míchání zlehka restujte 2 minuty, dokud nezačne vonět. Přidejte nasekaná rajčata a šťávu a promíchejte. Osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu, poté stáhněte plamen. Nezakryté a za občasného míchání, aby se rajčata rozpadla, zvolna vařte 30 minut. Potom přidejte pasírovaná rajčata a horkou vodu, dobře zamíchejte a pár dalších minut zvolna vařte.
-
Suchý chléb natrhejte na malé kousky, které vmíchejte do rajčatové polévky. Tím polévka zhoustne a konzistencí by měla připomínat ovesnou kaši. Přimíchejte bazalku a extra panenský olivový olej.
-
Každou porci podávejte zakápnutou trochou extra panenského olivového oleje.
Rajčatová polévka pappa al pomodoro
Zdroj: Košík plný rajčat
Rajčatová polévka pappa al pomodoro
Zdroj:
Košík plný rajčat