Jenny Linford

Rajčatová polévka pappa al pomodoro

Moje hodnocení
1x

Tento klasický toskánský pokrm se – s příznačnou skromností – skládá z několika málo běžně dostupných surovin. Suchý chléb, zralá rajčata, olivový olej a aromatická bazalka jsou v tomto receptu přeměněny v chutnou hustou „polévku“. Stejně jako u jiných jídel italské kuchyně jsou i zde klíčem k úspěchu kvalitní suroviny. Pro přípravu pappa al pomodoro proto vyberte jen ten nejlepší chléb, nejšťavnatější rajčata a nejjemnější extra panenský olivový olej.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • den starý kváskový chleba 250 g
  • zralá rajčata 1 kg
  • olivový olej 2 lžíce
  • česnek, oloupaný a rozmačkaný 2 stroužky
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • pasírovaná rajčata 150 ml
  • horká voda 150 ml
  • čerstvá bazalka, lístky otrhané 1 malý svazek
  • extra panenský olivový olej 2 lžíce + k podávání

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 100 °C.
  2. Chléb nakrájejte na silné plátky, z nichž odříznete kůrku. Vložte je na 15–20 minut do trouby, abyste je vysušili, a poté dejte stranou.
  3. Nyní spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Dejte na 1 minutu stranou, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
  4. Ve velkém rendlíku či hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přihoďte česnek a za stálého míchání zlehka restujte 2 minuty, dokud nezačne vonět. Přidejte nasekaná rajčata a šťávu a promíchejte. Osolte a opepřete. Směs přiveďte k varu, poté stáhněte plamen. Nezakryté a za občasného míchání, aby se rajčata rozpadla, zvolna vařte 30 minut. Potom přidejte pasírovaná rajčata a horkou vodu, dobře zamíchejte a pár dalších minut zvolna vařte.
  5. Suchý chléb natrhejte na malé kousky, které vmíchejte do rajčatové polévky. Tím polévka zhoustne a konzistencí by měla připomínat ovesnou kaši. Přimíchejte bazalku a extra panenský olivový olej.
  6. Každou porci podávejte zakápnutou trochou extra panenského olivového oleje.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jenny Linford

Knihy Omega Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty