Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatová polévka Caprese
Vtipná italská variace na proslulý tříbarevný salát, tentokrát v podobě rajské polévky – inu, léto už skončilo, krásy podzimu čekají.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Olivový olej 2 lžíce
- malé, nadrobno nakrájené šalotky 2 ks
- česnek nakrájený na plátky 1 stroužek
- sušená rajčata nakrájená na kousky 5–7 ks
- celá loupaná rajčata z plechovky 1 plechovka
- velký bobkový list 1 ks
- sušená bazalka 1 lžička
- špetka sušeného tymiánu
- balzamikový ocet 2 lžičky
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Dokončení:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Olej rozhřejte na středním plameni v hrnci. Přidejte šalotku, česnek, sušená rajčata a bobkový list. Smažte 3 až 4 minuty. Přidejte bazalku, tymián a bobkový list a smažte ještě minutu.
- Vlijte rajčata i s nálevem, zalijte 750 ml až 1 litrem vody a povařte asi 6 až 8 minut. Rozmixujte ponorným mixérem (bobkový list vyjměte). Polévku dochuťte balzamikovým octem a podle chuti ji osolte a opepřete. Dejte ji stranou.
- Na pánvi rozehřejte trochu extra panenského olivového oleje, vsypte opláchnutý špenát a nakrájenou šalotku a krátce osmažte, jen aby špenát zavadl. Osolte ho a opepřete.
- Polévku rozlijte do ohnivzdorných misek, rozložte do nich špenát, posypte kousky mozarelly, misky postavte na plech a nechte pod rozehřátým grilem v troubě zapéct, jen co se sýr roztaví.
Rajčatová polévka Caprese, foto: Marek Kučera