Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- šalotka (malé, nadrobno nakrájené) 2 ks
- česnek (nakrájený na plátky) 1 stroužek
- sušená rajčata (nakrájená na kousky) 5–7 ks
- loupaná rajčata (celá loupaná rajčata z plechovky) 1 plechovka
- bobkový list 1 ks
- bazalka 1 lžička
- tymián (sušený)
- balzamikový ocet 2 lžičky
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Dokončení
- extra virgin olivový olej
- listový špenát 6 hrstí
- šalotka 1 ks
- mozzarella (natrhaná na kousky) 1 koule
- sůl
- pepř

Postup přípravy
- Olej rozhřejte na středním plameni v hrnci. Přidejte šalotku, česnek, sušená rajčata a bobkový list. Smažte 3 až 4 minuty. Přidejte bazalku, tymián a bobkový list a smažte ještě minutu.
- Vlijte rajčata i s nálevem, zalijte 750 ml až 1 litrem vody a povařte asi 6 až 8 minut. Rozmixujte ponorným mixérem (bobkový list vyjměte). Polévku dochuťte balzamikovým octem a podle chuti ji osolte a opepřete. Dejte ji stranou.
- Na pánvi rozehřejte trochu extra panenského olivového oleje, vsypte opláchnutý špenát a nakrájenou šalotku a krátce osmažte, jen aby špenát zavadl. Osolte ho a opepřete.
- Polévku rozlijte do ohnivzdorných misek, rozložte do nich špenát, posypte kousky mozarelly, misky postavte na plech a nechte pod rozehřátým grilem v troubě zapéct, jen co se sýr roztaví.