Polévka
- květák (rozdělený na růžičky) 1/2 ks
- brokolice (rozdělená na růžičky) 1/2 ks
- olivový olej 3 lžičky
- sůl
- hladkolistá petržel 1 lžíce
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 a 1/2 ks
- česnek (drcený) 2 stroužky
- rajčata (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená nadrobno) 4 ks
- voda 500 ml
- balzamikový ocet 1 lžíce
- pórek (zelená část nakrájená na nudličky) 1 ks
- extra virgin olivový olej 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Zálivka
- římský kmín 1 lžička
- vinný ocet (červený) 1 lžička
- pažitka 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Květák a brokolici zastříkněte polovinou oleje, osolte, opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30–40 minut dozlatova a doměkka. Vyjměte a posypte petrželkou.
- Mezitím do hrnce vsypte cibuli a česnek a opečte je na zbylém oleji doměkka, na středním stupni to trvá zhruba 5 minut. Přidejte rajčata a duste 10 minut. Přilijte vodu a ocet a vařte dalších 10 minut. Rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte vodu. Osolte a opepřete.
- Římský kmín opražte nasucho v pánvi, podrťte v hmoždíři a promíchejte s octem, pažitkou a olejem. Osolte a opepřete.
- Květák a brokolici rozdělte do talířů, přelijte polévkou, ozdobte pórkem, zastříkněte zálivkou a extra panenským olivovým olejem dle chuti a opepřete.