Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí
Suroviny (4 porce)
Polévka:
- květák, rozdělený na růžičky 1/2 ks
- brokolice, rozdělená na růžičky 1/2 ks
- Olivový olej 3 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce
- červená cibule, nakrájená nadrobno 1 a 1/2 ks
- česnek, drcený 2 stroužky
- vyzrálá rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená nadrobno 4 ks
- Voda 500 ml
- balzamikový ocet 1 lžíce
- pórek, zelená část nakrájená na nudličky 1 ks
- extra panenský olivový olej 2 lžičky
Zálivka:
- římský kmín 1 lžička
- červený vinný ocet 1 lžička
- nasekaná pažitka 1 lžíce
- Olivový olej 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C. Květák a brokolici zastříkněte polovinou oleje, osolte, opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30–40 minut dozlatova a doměkka. Vyjměte a posypte petrželkou.
- Mezitím do hrnce vsypte cibuli a česnek a opečte je na zbylém oleji doměkka, na středním stupni to trvá zhruba 5 minut. Přidejte rajčata a duste 10 minut. Přilijte vodu a ocet a vařte dalších 10 minut. Rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte vodu. Osolte a opepřete.
- Římský kmín opražte nasucho v pánvi, podrťte v hmoždíři a promíchejte s octem, pažitkou a olejem. Osolte a opepřete.
- Květák a brokolici rozdělte do talířů, přelijte polévkou, ozdobte pórkem, zastříkněte zálivkou a extra panenským olivovým olejem dle chuti a opepřete.
Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí; foto: Marek Bartoš/Lehká kuchyně
Lehká kuchyně
Zdeněk Pohlreich
„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“.
V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.
Knihu můžete zakoupit ZDE.