zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí
Autor: Marek Bartoš / Lehká kuchyně Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí

Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí

Hodnoceno: 0x
Konečně rajská, ve které je do čeho kousnout. Brokolice a květák pečením změknou a zároveň zůstanou trochu křupavé. Základem úspěchu jsou vyzrálá šťavnatá rajčata, pokud je už nemáte ve sklepě, sáhněte raději po konzervovaných.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Květák a brokolici zastříkněte polovinou oleje, osolte, opepřete, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30–40 minut dozlatova a doměkka. Vyjměte a posypte petrželkou.
  2. Mezitím do hrnce vsypte cibuli a česnek a opečte je na zbylém oleji doměkka, na středním stupni to trvá zhruba 5 minut. Přidejte rajčata a duste 10 minut. Přilijte vodu a ocet a vařte dalších 10 minut. Rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte vodu. Osolte a opepřete.
  3. Římský kmín opražte nasucho v pánvi, podrťte v hmoždíři a promíchejte s octem, pažitkou a olejem. Osolte a opepřete.
  4. Květák a brokolici rozdělte do talířů, přelijte polévkou, ozdobte pórkem, zastříkněte zálivkou a extra panenským olivovým olejem dle chuti a opepřete.

Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí  Foto: Rajčatová polévka s pečeným květákem a brokolicí; foto: Marek Bartoš/Lehká kuchyně

Lehká kuchyně Foto:

Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich

„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“.

V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

reklama

Související témata: Polévky