Suroviny
- loupaná rajčata 2 plechovky
- kokosové mléko 500 ml
- Šalotka 1 ks
- čerstvá chilli paprička 1/3 ks
- mrkev 1 ks
- limetové listy 3 ks
- citrónová tráva 1 ks
- čerstvý koriandr 1 hrst
- šťáva z 1/2 limety
- třtinový cukr
- Sůl
- Pepř
Na zeleninové hranolky
- mrkev s natí 4 ks
- Petržel 4 ks
- Sůl
- Pepř
- Olej
Postup přípravy
- Na kapce oleje si orestujte nadrobno nakrájenou šalotku společně s chilli a po chvíli přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev. Mrkev by se měla jemně zbarvit dohněda, dávejte pozor, abyste nepřipálili šalotku. Následně přidejte do hrnce loupaná rajčata, kokosové mléko a všechny ostatní ingredience, díky kterým vznikne opravdu skvělý a voňavý vývar. Jen lístky koriandru (stonky můžete přihodit do vývaru) a šťávu z limetky si nechte až na finální dochucení polévky. Na mírném ohni pak nechte probublávat 15–20 minut.
- Mezitím si v rozehřáté troubě na pečicím papíře nechte péct na delší kousky nakrájenou mrkev s petrželí. Můžete si je nakrájet podle vlastního uvážení. Zakápněte je olejem a nezapomeňte osolit a opepřit. Na 180 °C to bude trvat do 15 minut.
- Polévku je potřeba rozmixovat na krém. Někdo to má raději hustší, někdo méně, proto ji můžete s klidným svědomím naředit přidáním zeleninového vývaru nebo třeba i větší dávkou kokosového mléka. Základem by měla být mírně nasládlá chuť, použijte tak třtinový cukr a nezapomeňte ani na sůl a pepř.