Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatová krémová polévka s čerstvým fenyklem
Rajčatovou polévku milují všichni. Fenykl jí dodá nečekaný rozměr, jeho kořeněná sladkost vyrovnává sladkokyselá rajčata. Rajčatové pyré se postará o sladkost a hustotu, pokud používáte čerstvá rajčata, povařte je doměkka a část rozmixujte a podle chuti doslaďte.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- červená cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- čerstvý tymián 3 snítky
- čerstvý fenykl 2 bulvy
- rajčatové pyré 1 lžíce
- zralá rajčata 300 g
- konzervovaná rajčata 400 g (1 plechovka)
- voda 400 ml
- javorový sirup 1 lžíce
- chilli vločky 1 lžička nebo podle chuti
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a na středním stupni restujte cibuli a česnek doměkka asi 5 minut za občasného míchání.
- Tymián nasekejte nahrubo, fenykl na plátky. Přisypte je k cibuli, zlehka osolte a vmíchejte rajčatové pyré. Opékejte 10–15 minut.
- Mezitím nakrájejte rajčata nahrubo. Přisypte je k opečenému základu, přilijte konzervovaná rajčata a vodu, vmíchejte javorový sirup, osolte, opepřete a dochuťte chilli vločkami. Jakmile se polévka začne vařit, ztlumte teplotu a povařte ji 45–50 minut do zhoustnutí. Pokud příliš rychle houstne, přilijte trochu vody.
- Hotovou polévku dochuťte a rozmixujte na hladký krém. Případně přilévejte horkou vodu, až získáte požadovanou konzistenci.
PRIMA TIP: Rajčatovou polévku servírujte s kopečkem kokosového jogurtu. Vyrábí se fermentací dužiny z mladého kokosu a přidáním živých probiotických kultur. Prodává ho například e-shop Wildandcoco.com, od značky Alpro ho koupíte i ve většině supermarketů, obchodů se zdravou výživou nebo v drogerii DM.
Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Svou první knihou Lahodně s Ellou způsobila Ella Woodward doslova revoluci ve vnímání vegetariánství. Ukázala, že čistě zeleninová jídla mohou být sexy a oslovit i ty, kteří běžně jedí maso. Vegetariánkou se totiž nestala proto, aby zachránila zvířata, ale kvůli dlouhé vleklé nemoci, kterou úpravou stravy nakonec vyléčila. Při vaření promýšlí výsledný dojem, jídlo musí krásně vonět, chutnat i vypadat. Ve své poslední – veganské – kuchařce shrnuje 100 nejoblíbenějších a nejozkoušenějších receptů z večeří pro přátele, pop-up akcí, lahůdkářství i svého bistra a ukazuje, že jíst zdravě a vegansky od rána do večera je báječná jízda pro všechny smysly. Recepty doplňuje i Ellin příběh a praktický návod na veganství v běžném životě.
Vydalo nakladatelství Knihy Omega.
Vydalo nakladatelství Knihy Omega.