Suroviny
- červená cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
- fenykl (čerstvý ) 2 bulvy
- rajčatové pyré 1 lžíce
- rajčata (zralá ) 300 g
- zavařená rajčata (konzervovaná ) 400 g (1 plechovka)
- voda 400 ml
- javorový sirup 1 lžíce
- chilli (vločky) 1 lžička nebo podle chuti
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a na středním stupni restujte cibuli a česnek doměkka asi 5 minut za občasného míchání.
- Tymián nasekejte nahrubo, fenykl na plátky. Přisypte je k cibuli, zlehka osolte a vmíchejte rajčatové pyré. Opékejte 10–15 minut.
- Mezitím nakrájejte rajčata nahrubo. Přisypte je k opečenému základu, přilijte konzervovaná rajčata a vodu, vmíchejte javorový sirup, osolte, opepřete a dochuťte chilli vločkami. Jakmile se polévka začne vařit, ztlumte teplotu a povařte ji 45–50 minut do zhoustnutí. Pokud příliš rychle houstne, přilijte trochu vody.
- Hotovou polévku dochuťte a rozmixujte na hladký krém. Případně přilévejte horkou vodu, až získáte požadovanou konzistenci.
PRIMA TIP: Rajčatovou polévku servírujte s kopečkem kokosového jogurtu. Vyrábí se fermentací dužiny z mladého kokosu a přidáním živých probiotických kultur. Prodává ho například e-shop Wildandcoco.com, od značky Alpro ho koupíte i ve většině supermarketů, obchodů se zdravou výživou nebo v drogerii DM.
Rajčatová krémová polévka s čerstvým fenyklem Zdroj: Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka