Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou
Luxusní verze „rajské“, stojící v naprostém protikladu k rozvařenému protlaku s jíškou z jídelny. Recept italské provenience dovedený k dokonalosti a s velkým šmrncem.
do 1,5 hodiny
4–6 porce
Originální recepty na hřejivé polévky, v kterých stojí lžíce, najdete v podzimním čísle časopisu prima FRESH, který vychází ve středu 13. září:
Článek
Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny (4–6 porce)
- extra panenský olivový olej 3 lžíce
- cibule, nadrobno nakrájená 2 ks
- mrkev, nakrájená 2 ks
- česnek, rozdrcený 3 stroužky
- velká rajčata, nahrubo nakrájená 5 ks
- přírodní krupicový cukr 1 lžička
- rajčatové pyré 1 lžíce
- čerstvá bazalka, nadrobno nakrájená 1 hrst
- Vývar 500 ml
- smetana (tučnost si zvolte sami) 200 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte na středním stupni olivový olej. Vsypte cibuli a mrkev a smažte, až cibule zvláční a zesklovatí, trvá to 7 až 10 minut. Vmíchejte česnek a smažte ještě asi minutu. Pak přidejte rajčata, cukr, pyré, bazalku, vývar, osolte a opepřete. Polévku uveďte do varu, snižte příkon a nepřikryté vařte asi 1 hodinu, až budou rajčata úplně rozvařená.
- Polévku pak rozmixujte a vmíchejte do ní smetanu, na mírném stupni ji prohřejte.
- Do misek rozdělte uvařené těstoviny, zalijte horkou polévkou, posypte hrstkou mozzarelly a špetkou parmazánu, ozdobte proužky bazalky a rozdrceným pepřem. Podávejte.
PRIMA TIP: Ve vysoké gastronomii se k dosažení úplně hladkých polévkových krémů nepoužívá mixér, ale síťový cedník s kličkou, kterým se polévka propasíruje (úplně stejně jako v dobách před kuchyňskými roboty). Krém je pak úplně hladký, bez slupek. Rozmixovanou polévku také můžete protřít přes jemné síto k dosažení stejného výsledku; pokud jen mixujete, účinnější je ponorný tyčový mixér. Rajčata musí být vždy zcela rozvařená.
Krémová rajčatová polévka s těstovinami a bazalkou; foto: Marek Kučera