Suroviny
- celé kuře (cca 1,5 kg) 1 ks
- sádlo 2 lžíce
- koření (směs na kuře bez soli) 1 lžička
- sůl 1 a 1/2 lžičky
- citron 1/4 ks
- česnek 1 stroužek
- tymián 3 snítky
- bylinkové máslo 2 lžíce + na dokončení
- kuřecí krky 300 g
- olivový olej (nebo sádlo) 1 lžíce
- hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- červené víno 100 ml
- kuřecí vývar 400 g
- mrkev (menší) 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- cibule (malá) 1 ks
- tymián další 3 snítky
- brambory (pěkné, stejně velké, typ A) 1 kg
- zelené fazolky (mražené) 400 g
- citronová šťáva pár kapek
Postup přípravy
- Nasolte kuře zvenku i zevnitř. Ideálně noc předem (a nechte nezakryté v lednici), minimálně však hodinu před pečením (v tom případě nechte položené na lince v pokojové teplotě).
- Oddělte pomocí lžíce kůži od prsíček pomocí, vmasírujte tam po jedné lžíci bylinkového másla. Do útrob vložte ¼ citronu, stroužek česneku a tymián. Svažte stehýnka pomocí kuchyňského provázku. Pamatujte, že kuře musí odpočívat venku z lednice vždy alespoň hodinu před tím, než ho budete dávat do trouby.
- Osušte kuře papírovou utěrkou. Rozehřejte sádlo v malém rendlíku. Vymažte jím dno a strany pekáče. Přidejte do zbytku sádla směs koření na pečené kuře a potřete jím kuře nejdříve zdola a pak i shora po celé jeho ploše. Přikryjte kuře alobalem a nechte ho položené na pečicí mřížce nad pekáčem.
- Do zbytku směsi sádla a koření přidejte ještě jednu další lžíci sádla a rozehřejte ho. Nakrájejte brambory ve stylu hasselback pomocí nože s rovnou čepelí a dvou vařeček (brambory nakrájejte na tenké plátky, ale nedokrojte, aby stále držely pohromadě). Potřete brambory sádlem, dostatečně osolte a přidejte je na mřížku.
- Na malém množství tuku orestujte dozlatova kuřecí krky. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a promíchejte. Vlijte červené víno, nechte odpařit alkohol. Přidejte vývar, přiveďte k varu, po minutě vlijte celý obsah pánve do vymazaného pekáče. Přidejte na kusy pokrájenou zeleninu.
- Nasaďte mřížku s kuřetem a bramborami na pekáč a vše umístěte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 60 minutách sundejte alobal a pečte dalších 40 minut. Pokud by prsa tmavla moc rychle znovu je přikryjte alobalem.
- Kuře na mřížce nechte 20 minut odpočívat v pokojové teplotě. Brambory vraťte do trouby, ale už vypněte teplotu.
- Slijte sos přes jemný cedník do menší pánve nebo rendlíku. Přidejte pár větviček tymiánu, nechte vařit/redukovat na požadovanou konzistenci. Dochuťte sos solí, citronovou šťávou a lžící bylinkového másla, pokud je třeba. Vyndejte větvičky.
- V posledních minutách na pánvi orestujte povolené fazolky. Na dochucení použijte v závěru opět bylinkové máslo a citronovou šťávu a sůl.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte také kopřivovou omáčku k masu, kterou v pořadu KOKO ve varu připravil šéfkuchař Martin Štangl
Kompletní recept najdete ZDE