Karel III. inspiruje svět skrz jídlo. Drží klimatickou dietu a jeho auto jezdí na víno

Pozvánka: Korunovace Karel III. - moderátoři ID (425)

Pokud se stanete britským panovníkem, každý váš krok se rázem stane krokem veřejným. Úkolem krále je nejen vládnout, ale být také inspirací pro obyčejné lidi po celém světě. Někdy se mohou zvyky takového člověka zdát až nepodstatné či absurdní, ale i na první pohled banální záležitosti dokážou pohnout společností. Na druhou stranu král je stále jenom člověk. Proto lpí na svých chuťových zvycích, kterých se jen tak nevzdá.

Karel III. se svou manželkou Camillou inspirují lid celého světa svými návyky a aktivitami. I u tak absurdně obyčejné věci, jako je každodenní stravování, je důležité dbát na aktuální společenská témata. Král má tak léta naučené návyky, kterými dokazuje svou sounáležitost se světovými problémy. Někdy se však i takový člověk nechá unést chutí na něco dobrého a požaduje od královského personálu svou oblíbenou delikatesu.

Drží klimatickou dietu

Být vegetariánem nebo veganem není v dnešní době ničím zvláštním. Lidé vyřazují maso ze svého jídelníčku ze tří hlavních důvodů. Buď nesouhlasí s nehumánním zacházením se zvířaty, nebo klimatickou zátěží při bourání a výrobě masa, a v neposlední řadě jsou lidé, kterým maso nedělá zkrátka dobře. V případě veganů nenajdete v jídelníčku žádné živočišné produkty.

Král Karel III. však drží ne zcela známý druh diety, takzvanou dietu klimatickou. Jde o princip zmírňující dopad, který má produkce nejrůznějších potravin na planetu. Upřednostňují se udržitelné a lokální zdroje potravin, zatímco produkty, které jsou buď mimosezonní nebo dovezené z velké dálky, jsou pro tuto dietu nepřípustné.

Jeden den v týdnu se král stravuje vegansky, zatímco další dva dny si dopřeje mléko i vejce. Maso tak v týdnu jí jen střídmě.

Má rád teplé sušenky

Tvrdí se, že král Karel III. miluje ohřáté sušenky. Personál má prý u sebe vždy pánev, aby mohl svému králi vyhovět v neobvyklém požadavku. Zřejmě se jedná o sušenky slané, neboť je má rád se sýrem.

Nemá rád čokoládu

V královské rodině se dlouhá léta držela láska k čokoládě. Alžběta II. byla milovnice čokolády, proto není divu, že čokoládový narozeninový dort byl po dlouhou dobu tradicí rodiny Windsorů. Nicméně s novým králem přicházejí i nové chutě. Vypadá to, že další narozeninový dort bude s jinou příchutí. Král Karel III. má velmi rád citronový krém a sladké všeobecně miluje. Čokoládu prý vůbec nevyhledává.

Jeho auto jezdí na víno a sýr

Ano, opravdu je to tak. Karel III. je sice velkým ekologem, nicméně je veřejností kritizován pro jeho lásku k automobilům. V rozhovoru pro BBC v roce 2021 byl konfrontován, že kvůli vášni k řízení vytváří uhlíkovou stopu. Karel III. však svou odpovědí překvapil. Jeho oblíbené auto Aston Martin z roku 1970 bylo upraveno tak, aby jezdilo na víno a sýr, konkrétně na přebytky z výroby těchto dvou delikates.

Typ biopaliva, o kterém mluvil, se nazývá E85. Je složeno z 85 % bioetanolu a 15 % bezolovnatého benzínu. Bioetanol v E85 může pocházet z různých zdrojů, ale v případě královského Aston Martinu, se jedná o přebytky vína a alkoholové extrakce z fermentované syrovátky.

Zdroj: tastingtable, bbc

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty