Korunovace britského krále Karla III. proběhne v sobotu 6. května. Tento slavnostní ceremoniál uvidí svět po dlouhých 70 letech. Tehdy, roku 1953, se královnou stala Alžběta II. Nový král s královnou vybrali slavnostní pokrm a celý recept královská rodina zveřejnila na oficiálních stránkách. Pokud máte rádi slané koláče, určitě zkuste i tento královský.
Karel III. vybral slavnostní jídlo na korunovaci. Palác zveřejnil podrobný recept, který můžete vyzkoušet doma
Korunovační velký oběd si klade za cíl spojit sousedy a komunity po celém světě, aby společně oslavili korunovaci. Slavnostní den by měl být zábavný, plný dobrého jídla a pití. Její Veličenstvo Královna manželka je patronkou iniciativy Velkého oběda, a to již od roku 2013. Účastní se setkání po celé Velké Británii a ve světě včetně Ghany a Barbadosu. Minulý rok uspořádala na kriketovém hřišti The Oval speciální velký oběd na oslavu platinového jubilea královny Alžběty II.
Pro Krále i jeho manželku je tedy výběr korunovačního jídla zásadní. Noblesní a vzácné ingredience však nečekejte. Modrá krev si pochutná na fava fazolích, špenátu a estragonu.
Špenátový quiche s čedarem Zdroj: iStock
Recept na královský quiche se špenátem
Křupavý quiche s jemnou příchutí špenátu, bobů a čerstvého estragonu se jí teplý i studený. Skvěle chutná s jarním salátem a vařenými novými bramborami.
TĚSTO:
- 125 g hladké mouky
- špetka soli
- 25 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 25 g sádla
- 2 lžíce mléka
NÁPLŇ:
- 125 ml mléka
- 175 ml smetany ke šlehání
- 2 střední vejce
- 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
- sůl a pepř
- 100 g strouhaného sýra čedar
- 180 g lehce nakrájeného spařeného špenátu
- 60 g vařených fava fazolí
Příprava quiche
- Mouku a sůl prosejte do mísy, přidejte máslo se sádlem a dobře vše promíchejte, dokud nevznikne hmota pískové struktury podobná strouhance.
- Po troškách přilévejte mléko a ingredience spojte v těsto.
- Těsto přikryjte fólií a nechte 30–45 minut odpočívat v lednici.
- Pracovní plochu lehce pomoučněte a těsto vyválejte do trochu většího kruhu, než je průměr formy. Plát těsta by měl být silný asi 5 mm.
- Formu na quiche vymažte máslem a vložte do něj těsto. Dejte pozor, aby v něm nebyly díry. Směs by mohla vytéct.
- Těsto ve formě přikryjte a nechte dalších 30 minut v lednici.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto ve formě vyložte pečicím papírem, do něj nasypte suché nebo keramické fazole a pečte 15 minut. Poté vyjměte těsto a pečicí papír s fazolemi dejte stranou.
- Snižte teplotu trouby na 160 °C.
- Smíchejte mléko, smetanu, vejce, bylinky a koření. Polovinu nastrouhaného sýra nasypte nasucho do upečeného těsta. Na sýr pak dejte nakrájený špenát, fazole a bylinky a polijte tekutou směsí. V případě potřeby směs jemně promíchejte, aby byla náplň rovnoměrně rozptýlena.
- Směs posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud náplň neztuhe a lehce nezezlátne.
Zdroj: Royal
Vyzkoušejte také recept na výborný slaný koláč s medovou cibulí a šunkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima