Mnozí z nás si představují, že se královské stolování běžně nese v duchu vysoce propracovaného a drahého kulinářského zážitku. V případě britské královské rodiny tomu tak je jen málokdy. Všední stravování je možná prostší, než byste čekali. Například u krále Karla III. stojí za pozornost pár jeho stravovacích návyků, které mohou překvapit, ale i inspirovat.
Stravovací návyky Karla III. Přes den nestíhá oběd a miluje houbaření
Na elegantním a okouzlujícím životě královské rodiny je prostě něco, co poutá pozornost každého obyčejného člověka. Pokud jde o průměrné každodenní stolování členů rodiny Windsorů, obsahem jsou jednoduchá, i když celkem specifická jídla. Nově korunovaný britský panovník Karel III. má svá pravidla, která nehodlá měnit.
Skromná snídaně s různými druhy medu
I přesto, že má král Karel III. na výběr z nejrůznějších dobrot včetně typické anglické snídaně, ráno si pravidelně dopřává pouze semínka a lokální čerstvé ovoce. Na stole většinou nechybí čerstvě upečený chléb, různé druhy müsli, cereálií a 6 druhů medu. Král si po ránu k pití dopřává výhradně horký černý čaj.
Hříbky a lišky z místních lesů
Houbaření je v Česku považováno skoro za národní sport. Naše lesy nabízejí nepřeberné množství druhů hub, avšak při sběru je třeba dávat velký pozor, co si v košíku přineseme domů. Při záměně jedlé houby za jedovatou se člověk může lehce otrávit. V některých státech tuto zálibu nechápou a mnohým cizincům se zdá lesní česká záliba až sektářsky podezřelá a nesmyslně nebezpečná.
Karel III. má však podle bývalé šéfkuchařky královské rodiny pro houbaření pochopení. Britští panovníci drží klíče k tisícům hektarů nedotčené anglické krajiny a lesů. Na zámku Balmoral ve Skotsku mají šéfkuchaři (a členové královské rodiny) přístup k celému panství o rozloze přes 20 tisíc hektarů. Vlhká, úrodná zem nabízí dokonalou živnou půdu pro nejrůznější odrůdy lišek a hřibů. Král a jeho kuchaři myslí i na zimní období a usmažené houby na másle zamrazují pro pozdější použití.
Další jídlo až po páté hodině
Karel III. je známý tím, že v pracovním týdnu obvykle neobědvá. Údajně je to proto, aby polední pauza nepřerušila rozdělanou práci. Dopřává si tedy až čaj o páté s kouskem dortu či koláče. Mnoho z jeho pracovníků se k obědu také nedostane. Podle někdejšího tiskového tajemníka Juliana Payna si zaměstnanci zvykli připravovat krabičky s jídlem, které mohou jíst za pochodu.
Bažantí koláč jako nejoblíbenější jídlo
Jedním z nejklasičtějších britských jídel je masový koláč a král si na něj potrpí. V den svých 70. narozenin mluvil král Karel III. o svém nejoblíbenějším jídle, bažantím koláči. Pernatou zvěř lze lovit na Britských ostrovech a sám král je známý tím, že už pár bažantů k večeři ulovil. Král ovšem tento koláč, i přes jeho oblibu, konzumuje pouze při zvláštních příležitostech.
Zdroj: tastingtable
Co myslíte? Chutnala by králi Karlovi III. naše tradiční houbová kulajda?
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima