Korpus
- moučkový cukr 85 g
- mandlová mouka 25 g
- hladká mouka 230 g
- máslo (studené ) 130 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl 2 g
Krém
- želatina (prášková ) 2 g
- voda (studená ) 10 ml
- cukr krupice 100 g
- vejce 4 ks
- citronová šťáva (ze 2 citronů) 112 ml
- citronová kůra (strouhaná ) z 1/2 citronu
- máslo 200 g
Zdobení
- bílek (větší ) 3 ks (100 g)
- cukr krupice 200 g
- maliny (čerstvé ) 100 g
- limetková kůra
Postup přípravy
- Začněte přípravou korpusu. Všechny sypké suroviny promíchejte v míse. Nakrájejte na ně máslo na kostičky a prsty promněte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce a rychle těsto uhněťte do koule. Zabalte ji do potravinářské fólie a uložte alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Odleželé těsto vytáhněte z lednice a vyválejte ho na pomoučené ploše na plát silný 3 mm. Kulatou formičkou o průměru 8 cm vykrojte z těsta dno tartaletky. Ze zbylého těsta vykrojte rádýlkem nebo nožem pruhy o trochu širší než okraj tartaletky (přiložte na těsto a odměřte podle její šířky). Pruhy vyložte boky formiček a zlehka je přitlačte ke kraji i ke dnu. Nožem seřízněte přečnívající část těsta tak, aby bylo zarovnané s okrajem formičky, a dno propíchejte vidličkou. Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj formičky s korpusem a celý plech uložte na 30 minut do lednice vychladit.
- Mezitím připravte krém. Želatinu zalijte studenou vodou a nechte ji nabobtnat. Do rendlíku vlijte vodu, postavte na něj mísu tak, aby se dno mísy nedotýkalo vodní hladiny, a vodu v rendlíku zahřívejte k varu (směs vařte ve vodní lázni). V míse promíchejte cukr s vejci, citronovou šťávou a strouhanou kůrou. Směs šlehejte metlou, dokud nedosáhne teploty 82 °C. Vmíchejte připravenou želatinu a za občasného promíchání nechte zchladnout na teplotu 45 °C.
- Troubu předehřejte na 160 °C a tartaletky pečte 15 minut dozlatova. Do zchladlého krému rozkrájejte máslo a ponorným mixérem ho rozmixujte dohladka.
- Upečené tartaletky nechte zchladnout. Vyjměte je z formiček a naplňte citronovým krémem až po okraj. Uložte je do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Bílky s cukrem šlehejte ve vodní lázni do polotuhého sněhu – až směs dosáhne teploty 55 °C. Směs přesuňte do mixéru a vyšlehejte do hustého sněhu.
- Hustý sníh dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a krouživým pohybem jej naneste na povrch vychlazené tartaletky. Ozdobte malinou a strouhanou limetovou kůrou.
PRIMA TIP: Myslíte-li to s pečením vážně, pořiďte si cukrářský teploměr. Usnadní vám přípravu krémů, čokolády, bonbonů, cukrových rozvarů a našlehání bílků v páře. Stejně jako při pečení těsta je důležitá správná teplota, tak i při práci s cukrem, čokoládou a vejci rozhodují přesné stupně o úspěchu či neúspěchu. Oproti běžným teploměrům měří vysoké teploty s přesností na stupeň a stojí zhruba od 120 Kč.