Roste tak lehce jako tráva na louce. Jeho kulinární život je však krátký, zato chuť vynikající. Letos jej nepropásněte.

Roste tak lehce jako tráva na louce. Jeho kulinární život je však krátký, zato chuť vynikající. Letos jej nepropásněte.
Je to invazivní rostlina a bez skrupulí si zabírá prostor. Vlastnost, pro niž je česnek podivný zařazen do této kategorie, příliš netěší ekology. Takové rostliny k nám přišly z jiných krajin, a protože tady nemají vhodné botanické soupeře, tak se chovají prostě rozpínavě. Nic z toho ovšem nemusí vadit těm, kdo zbožňují svěží jarní chuť „česnekových rostlin“ – třeba také pažitky nebo známého česneku medvědího. Česnek podivný, který se tak opravdu česky jmenuje, se latinsky nazývá Allium paradoxum. Raší jako jeden z prvních zástupců tohoto botanického rodu, což je výhoda číslo jedna. A pak je také snadno dostupný a zadarmo, což jsou další nesporné výhody.
Česnek paradoxní vyhledává mírně vlhké až sušší lokality. Preferuje polostín, ale protože je to rostlina darebná, nepohrdne skoro žádným stanovištěm. Velmi často se vyskytuje také v městských parcích, roztahuje se v zahradách, kde vytlačuje bylinky, jimž je věnována prvořadá péče. Jeho doba začíná trochu dříve než se objeví v plné síle česnek medvědí, takže ho často najdete už v první půlce března. Podle toho, jak teplé je místo, kde roste, tak vydrží třeba až do začátku května.
V Praze je v městských parcích velmi rozšířený. Při procházce na něj můžete narazit v Letenských sadech, ve Hvězdě, na Petříně i v Kinského sadech na Smíchově, objevuje se i v Prokopském údolí a v Divoké Šárce. Není chráněný, naopak jeho protrháním potěšíte ekology, kteří z invazivních druhů nejsou nadšeni.
Česnek podivný se rychle rozrůstá Zdroj: iStock
Rostlina vyhání mladé zelenavé lístky, po nichž velmi brzo vyraší také stonky s pacibulkami. Pokud nestihnete sklidit listí, můžete si dopřát česnekové potěšení i s těmito lehce nažloutlými kuličkami. Ty mají výraznější chuť a poskytují neotřelý vizuální zážitek, pokud je použijete na dekoraci. Česnek podivný má listy velmi podobné jako bledule, která není jedlá. K záměně však prakticky nemůže dojít – stačí rozemnout lístek mezi prsty a buď ucítíte nezaměnitelnou vůni, nebo nic. Co je česnek a co není, pozná každý.
Snad všechna jídla studené slané kuchyně dychtivě čekají na to, aby mohla být svěžími lístky česneku podivného vylepšena. Jeho listy se objevují ve chvíli, kdy tělo vyčerpané dlouhou zimou s radostí přijímá každé zelené býlí. Můžete jej nasekat do nejrůznějších pomazánek, salátových dresinků, vylepšit s ním bramborové nebo luštěninové saláty, přidat ho do tatarského bifteku, dát si ho jen tak na chléb s máslem nebo se sádlem.
Kompletní recept najdete ZDE
V teplé kuchyni s ním můžete ozdobit přílohy k masu, dát ho do polévky místo pažitky, ale klidně na něm péct jehněčí nebo králíka. Dá se mixovat do pesta nebo očistných nápojů. Všechno, co se může dělat s česnekem medvědím, který je o něco známější, se může dělat i s česnekem podivným. Všechno, co se může dělat s česnekem kuchyňským nebo s pažitkou pobřežní, se může dělat i s česnekem podivným. Není vůbec podivný, je naopak báječný!
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living