Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pořiďte si konečně dokonalou pánev. Víte, z čeho vybírat?

Těžká litinová pánev je nezničitelná
Těžká litinová pánev je nezničitelná Autor: iStock
Není pánev jako pánev. Jakmile totiž konečně narazíte na TU jedinou a dokonalou, nepustíte ji z ruky pravděpodobně do konce života. Proč? Protože se vám na ní všechno povede!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pánev je kuchaři tím, čím šermíři fleret či virtuosovi housle. Možná trochu přeháníme, ale až objevíte dokonalou pánvičku, která nepřipaluje, má perfektní velikost, rukojeť a vlastnosti, bude to láska na celý život. Ještě vaše vnoučata budou vzpomínat, že na téhle staré pánvičce babička dělala ty nejlepší lívance široko daleko.

Ale dost sentimentu, pojďme se podívat na zoubek realitě a nabídce trhu. Z čeho tedy v kuchyni vybírat?

V první řadě je třeba se zamyslet, co od pánve očekáváte. Před koupí nové pánve zapřemýšlejte, na co ji budete nejvíce potřebovat, a podle toho zvolte buď pánev univerzální, nebo speciální na konkrétní činnost. Také dopředu zvažte, jestli jídla z pánve budete chtít zapékat v troubě. Pak je nutné vybrat pánev s kovovou rukojetí.

Pořiďte si dokonalou pánev 2 Foto:

Jednou z nejdůležitějších vlastností pánve je, jak dobře dokáže rovnoměrně rozvádět teplo. To je důležité, aby se jídlo vařilo rovnoměrně, a díky vysoké tepelné vodivosti také ušetříte za energii. Pro dobré rozvádění tepla je důležitý materiál a tloušťka dna. Můžete mít pánev měděnou, nerezovou, keramickou nebo litinovou, stačí si vybrat.

Nerezová holka pro všechno

Nerezová pánvička je klasika, kterou najdeme ve většině kuchyní. Perfektně zvládne smažení i dušení a je opravdu hodně odolná. Ne, že by si to zasloužila, ale vydrží i nešetrné zacházení, rýpance nožem, myčku nebo kyselé pokrmy. Problematické jsou ale její vlastnosti, kdy se rozehřívá pomaleji, někdy lepí a potřebujete více oleje.

Měděná princezna

Pokud si pořídíte měděnou pánev, můžete se těšit na rovnoměrně usmažené jídlo. Vyniká extrémně vysokou tepelnou vodivostí a díky vnitřní vrstvě, která je z nerezové oceli, zůstane zachovaná chuť a nutriční hodnoty potravin. Hodí se pro všechny druhy spotřebičů, ale pozor, nepatří do myčky. Také se připravte, že dobrá měděná pánev něco stojí a provětrá vám peněženku.

Měděnou pánev často používají i v profesionálních kuchyních Foto: Měděnou pánev často používají i v profesionálních kuchyních, Foto: iStock

Litinová šampionka těžké váhy

Když si pořídíte jejich litinovou kolegyni, nejprve ji musíte důkladně vypálit, což je poněkud otravný, ale nezbytný rituál na samotném začátku vaší společné cesty! Pak vás odmění skvělými vlastnostmi, které umožňují energeticky úsporné vaření při nízkých teplotách. O kvalitu jídlo nepřijde ani v opačném případě, když vaříte na vysokém plameni. Budete si s ní připadat jako v posilovně, je totiž dost těžká.

Pořiďte si dokonalou pánev 4 Foto:

Teflonová dietářka

Pokud chcete smažit zdravě, sáhnete pravděpodobně po teflonu. Jasná volba pro všechny, kteří potřebují vařit s nižšími teplotami, kdy si jídlo uchovává více živin a naopak nepobírá ty nezdravé fluorované látky, které se uvolňují při vyšších teplotách nad 200 °C. Teflonová pánev nesnese škrabání po povrchu, musíte mít speciální výbavičku a s myčkou se také dvakrát nekamarádí.

Keramická fitness slečna

Keramická pánev může být dobrá, ale vybírejte pečlivě. Její tělo z hliníku by mělo být minimálně tři milimetry vysoké, aby se dno rozehřívalo stejnoměrně. V opačném případě hrozí, že se časem dno vyboulí a omastek zůstane jen na okraji pánve. Vařit v ní ovšem můžete i bez tuku, jídlo nepřipaluje a odolává vyšším teplotám. A když náhodou přece jen něco připálíte, stačí trocha vody a vše se lehce odloupne.

Autor: Kamila Ulčová

Recept

Mexická pánev Foto:

Mexická pánev

Mexická kuchyně se vyznačuje ostrou chutí, masem a zeleninou. Velmi často se jídla připravují tzv. v jednom hrnci, v tomto případě v jedné pánvi.

Recept

Brownies z pánve  Foto:

Brownies z pánve

Do brownies, rozplývající se čokolády přeměněné do jakýchsi řezů z plechu, jsme se zamilovali už dávno. Zalíbila se nám ale i jejich podoba ve stylu „vše z jedné pánve a...

Recept

Etiopská pánev Foto:

Etiopská kuřecí pánev „Doro Wot“

Ostře kořeněná, aromatická vůně Afriky vás překvapí v receptu na tradiční etiopský pokrm z kuřecího masa. Dobrota s výraznou chutí zaručeně potěší všechny, kdo rádi zkouší...

Recept

Anglická snídaně z jedné pánve Foto:

Anglická snídaně z jedné pánve

Anglická snídaně připravená jako známý pokrm shakshuka, který řada z vás jistě dobře zná. Všechny chutě i vůně se v pánvi krásně propojí a vaše chuťové pohárky budou v...

Recept

Španělské kuře s fazolemi z jedné pánve Foto:

Španělské kuře s fazolemi z jedné pánve

Jídla z jednoho hrnce nebo pánve jsou prostě skvělá. Nejenže nezašpiníte hromadu nádobí, ale chutě surovin se spolu krásně propojí a výsledek je často ohromující. Jako...

Recept

Pizza z pánve  Foto:

Pizza z pánve

V poslední době jsem si moc oblíbila pořad Ultimate Cookery Course, kde Gordon Ramsay v jednotlivých dílech vysvětluje základy vaření a představuje úplně jednoduché, ale...

Související témata: jak vybrat pánev , dobrá pánev , pánev na smažení , litinová pánev , vybavení do kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama