návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Medvědí česnek – zázračná jarní bylinka, která vás nadchne

Užijte si sezonu medvědího česneku naplno
Autor: iStock Užijte si sezonu medvědího česneku naplno
Medvědí česnek je chutná bylinka, plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. Je to přírodní antioxidant a antibiotikum. Také má protiplísňové a antibakteriální účinky a širokou škálu možností využití. Bonusem je kromě jeho skvělé chuti i to, že si ho při troše štěstí můžete nasbírat sami v přírodě.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jak nejlépe uchovávat medvědí česnek?

Listy medvědího česneku bohužel po utržení brzy vadnou, čemuž můžete zamezit tím, že je dáte do sklenice s vodou nebo do lednice ve vlhké látce. Chcete -li si tuto bylinku uchovat co nejdéle, můžete ji jemně nasekanou naložit s trochou soli do oleje nebo nasekat a zamrazit. Listy medvědího česneku se dají i usušit, ale rostlina tak přichází o cenné vitamíny a své nezaměnitelné aroma. Ideální ovšem je konzumovat medvědí česnek v jeho čerstvé podobě.

V našem speciálu najdete inspiraci, jak využít medvědí česnek při vaření:

Jak medvědí česnek poznáte a kde ho najít?

Medvědí česnek se sbírá pouze na jaře v období od dubna do května, případně i v březnu nebo červnu, pokud není moc teplo nebo zima. Medvědí česnek poznáte zejména podle jeho výrazné česnekové vůně, která je ještě silnější, projmete-li listy mezi prsty. Listy medvědího česneku jsou jemné a podlouhlé a rostliny se vyskytují v pásech. Najdete je zejména na vlhčích a stinných místech – v lese, podél potoků na vlhčích loukách. Listy se trhají ideálně před květem, po odkvětu listy brzy vadnou.

Při sběru listů buďte k rostlinám šetrní, další roky se vám odvděčí :) Foto: Při sběru listů buďte k rostlinám šetrní, další roky se vám odvděčí :), Foto: iStock

Na co si dát pozor: Medvědí česnek se dá snadno zaměnit za jedovatou konvalinku, která vypadá podobně. Ovšem její listy jsou zespod lesklé, kdežto listy medvědího česneku jsou z obou stran matné. Především ale konvalinka nevydává onu výraznou česnekovou vůni, která je u medvědího česneku nezaměnitelná.

Medvědí česnek místo doktora

Užijte si sezonu medvědího česneku naplno  Foto:

Medvědí česnek je bohatý na vitamín C, ale je zdrojem i vitamínů A a B a řady minerálních látek jako třeba železa, zinku, hořčíku nebo vápníku. Pomáhá například při nachlazení a chřipce, detoxikuje játra a ledviny a má blahodárné účinky na naši trávicí soustavu - pomáhá totiž při nadýmání a zácpě a osvědčí se i při infekčních průjmech. Taktéž podporuje činnost srdce a reguluje krevní tlak. Pomáhá při hojení ran a údajně i proti rakovinnému bujení. Je ideálním pomocníkem při jarní očistné kůře.

Medvědí česnek v kuchyni zazáří

Listy medvědího česneku se uplatní jak ve studené, tak v teplé kuchyni, ovšem při vaření a pečení ztrácí své léčivé účinky. Dá se použít místo česneku kuchyňského, pažitky nebo jarní cibulky. Můžete pokrájenými čerstvými listy jednoduše posypat chleba s máslem, brambory nebo bramborovou kaši či ho přidat do šťouchaných brambor. Dobrou službu udělá i při přípravě různých tvarohových pomazánek nebo salátů. Připravíte z něj i vynikajicí pesto, které můžete mazat na topinky, přidat do těstovin nebo do rizota.

V teplé kuchyni je výborný do různých zeleninových polévek nebo například kuřecích nebo vepřových vývarů. Delikátní je i špenát z listů medvědího česneku, stačí je pokrájet, spařit a přidat trochu soli a másla. Použít se dá i místo vinného listu při zapékání vepřového či jehněčího masa. Použít ho můžete taktéž do slaných palačinek, quiche nebo velikonoční nádivky.

Autor: Dana Špateneková

Související témata: jaro , medvědí česnek , detox , jarní byliny
Reklama