Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Medvědí česnek – zázračná jarní bylinka, která vás nadchne

Užijte si sezonu medvědího česneku naplno

Užijte si sezonu medvědího česneku naplno Zdroj: iStock

  • Zavřít
Užijte si sezonu medvědího česneku naplno

Užijte si sezonu medvědího česneku naplno Zdroj: iStock

Medvědí česnek je chutná bylinka, plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. Je to přírodní antioxidant a antibiotikum. Také má protiplísňové a antibakteriální účinky a širokou škálu možností využití. Bonusem je kromě jeho skvělé chuti i to, že si ho při troše štěstí můžete nasbírat sami v přírodě.

Seznam.cz banner

Jak nejlépe uchovávat medvědí česnek?

Listy medvědího česneku bohužel po utržení brzy vadnou, čemuž můžete zamezit tím, že je dáte do sklenice s vodou nebo do lednice ve vlhké látce. Chcete -li si tuto bylinku uchovat co nejdéle, můžete ji jemně nasekanou naložit s trochou soli do oleje nebo nasekat a zamrazit. Listy medvědího česneku se dají i usušit, ale rostlina tak přichází o cenné vitamíny a své nezaměnitelné aroma. Ideální ovšem je konzumovat medvědí česnek v jeho čerstvé podobě.

V našem speciálu najdete inspiraci, jak využít medvědí česnek při vaření:

Jak medvědí česnek poznáte a kde ho najít?

Medvědí česnek se sbírá pouze na jaře v období od dubna do května, případně i v březnu nebo červnu, pokud není moc teplo nebo zima. Medvědí česnek poznáte zejména podle jeho výrazné česnekové vůně, která je ještě silnější, projmete-li listy mezi prsty. Listy medvědího česneku jsou jemné a podlouhlé a rostliny se vyskytují v pásech. Najdete je zejména na vlhčích a stinných místech – v lese, podél potoků na vlhčích loukách. Listy se trhají ideálně před květem, po odkvětu listy brzy vadnou.

Při sběru listů buďte k rostlinám šetrní, další roky se vám odvděčí :), Foto: iStock

Na co si dát pozor: Medvědí česnek se dá snadno zaměnit za jedovatou konvalinku, která vypadá podobně. Ovšem její listy jsou zespod lesklé, kdežto listy medvědího česneku jsou z obou stran matné. Především ale konvalinka nevydává onu výraznou česnekovou vůni, která je u medvědího česneku nezaměnitelná.

Medvědí česnek místo doktora

Medvědí česnek je bohatý na vitamín C, ale je zdrojem i vitamínů A a B a řady minerálních látek jako třeba železa, zinku, hořčíku nebo vápníku. Pomáhá například při nachlazení a chřipce, detoxikuje játra a ledviny a má blahodárné účinky na naši trávicí soustavu - pomáhá totiž při nadýmání a zácpě a osvědčí se i při infekčních průjmech. Taktéž podporuje činnost srdce a reguluje krevní tlak. Pomáhá při hojení ran a údajně i proti rakovinnému bujení. Je ideálním pomocníkem při jarní očistné kůře.

Medvědí česnek v kuchyni zazáří

Listy medvědího česneku se uplatní jak ve studené, tak v teplé kuchyni, ovšem při vaření a pečení ztrácí své léčivé účinky. Dá se použít místo česneku kuchyňského, pažitky nebo jarní cibulky. Můžete pokrájenými čerstvými listy jednoduše posypat chleba s máslem, brambory nebo bramborovou kaši či ho přidat do šťouchaných brambor. Dobrou službu udělá i při přípravě různých tvarohových pomazánek nebo salátů. Připravíte z něj i vynikajicí pesto, které můžete mazat na topinky, přidat do těstovin nebo do rizota.

V teplé kuchyni je výborný do různých zeleninových polévek nebo například kuřecích nebo vepřových vývarů. Delikátní je i špenát z listů medvědího česneku, stačí je pokrájet, spařit a přidat trochu soli a másla. Použít se dá i místo vinného listu při zapékání vepřového či jehněčího masa. Použít ho můžete taktéž do slaných palačinek, quiche nebo velikonoční nádivky.

Autor: Dana Špateneková

S Klárou v kuchyni: Jarní nádivka s medvědím česnekem
Recepty

S Klárou v kuchyni: Jarní nádivka s medvědím česnekem

24

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jaro kuchyně rostliny bylinky detox medvědí česnek jarní byliny česnek medvědí vitamín A jaro

Návrhy pro vás

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností Maso

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Tvarohové mini koblížky plněné ovocným džemem podle Coolinářky – tradiční sladká odměna Sladké

Tvarohové mini koblížky plněné ovocným džemem podle Coolinářky – tradiční sladká odměna

Tvarohové knedlíky plněné ovocem – sladká klasika ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohové knedlíky plněné ovocem – sladká klasika ve zdravějším provedení

Rychlá kuřecí směs se zeleninou a houbami v křupavém bramboráku – ideální pro všední den Recepty

Rychlá kuřecí směs se zeleninou a houbami v křupavém bramboráku – ideální pro všední den

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji Předkrmy a chuťovky

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Paris-Brest – francouzské věnečky craqueline s ořechovým krémem podle Ivety Fabešové Sladké

Paris-Brest – francouzské věnečky craqueline s ořechovým krémem podle Ivety Fabešové

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky Maso

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod


Přečtěte si také

Novinky
Mixér: nová restaurace, grilovačka s výhledem, jahodové speciality i vychytávka pro podnikatele

Mixér: nová restaurace, grilovačka s výhledem, jahodové speciality i vychytávka pro podnikatele

Maso
Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Grilování bez masa: Hoďte na uhlíky ovoce, zeleninu, sýry nebo třeba rostlinný burger

Grilování bez masa: Hoďte na uhlíky ovoce, zeleninu, sýry nebo třeba rostlinný burger

Sladké
Tvarohové mini koblížky plněné ovocným džemem podle Coolinářky – tradiční sladká odměna

Tvarohové mini koblížky plněné ovocným džemem podle Coolinářky – tradiční sladká odměna

Sladké
Tvarohové knedlíky plněné ovocem – sladká klasika ve zdravějším provedení

Tvarohové knedlíky plněné ovocem – sladká klasika ve zdravějším provedení

Prostřeno!
Prostřeno: Avokádo s rajčaty a domácím balkánem na opečené bagetce

Prostřeno: Avokádo s rajčaty a domácím balkánem na opečené bagetce

Prostřeno!
Prostřeno: Minestrone podle Anduly

Prostřeno: Minestrone podle Anduly

Prostřeno!
Prostřeno: Cizrna na kari, rýže, naan placky

Prostřeno: Cizrna na kari, rýže, naan placky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Tvarohové mini koblížky plněné ovocným džemem podle Coolinářky – tradiční sladká odměna

Tvarohové mini koblížky plněné ovocným džemem podle Coolinářky – tradiční sladká odměna

Tvarohové knedlíky plněné ovocem – sladká klasika ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohové knedlíky plněné ovocem – sladká klasika ve zdravějším provedení

Paris-Brest – francouzské věnečky craqueline s ořechovým krémem podle Ivety Fabešové Sladké

Paris-Brest – francouzské věnečky craqueline s ořechovým krémem podle Ivety Fabešové

Maso
Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností

Rychlá kuřecí směs se zeleninou a houbami v křupavém bramboráku – ideální pro všední den Recepty

Rychlá kuřecí směs se zeleninou a houbami v křupavém bramboráku – ideální pro všední den

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky Maso

Těhotnej kuchař: Smash tortilla burger – virální hit v perfektním provedení oživí letní grilovačky

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Předkrmy a chuťovky
Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Osvěžující okurkové sendviče – tradiční britská svačinka se podává k čaji

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Vegetariánské
Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Sladké
Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Saláty
Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Vegetariánské
Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů Maso

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

prima-cnn-news

Jednání SOCDEM s ANO krachují, ve hře zůstává Šlachta. Ani straníci netuší, co bude Američané připravují obří cla k ochromení Ruska. Plán může zhatit váhavý Trump Až 30 poničených domů. Bahno a kroupy se prohnaly obcí na Jablonecku

prima-zeny

Mike vymyslí na podlou Bětku past. Jeho bývalka se chytí na udičku jako rybka Luděk Sobota žije v krásné vile s bazénem. Ex mu po letech sdělila, že syn není jeho Ester Ledecká popsala svou tajnou zbraň. Je to celé o čokoládě, říká sportovkyně

prima-zoom

Africká piraňa loví i vlaštovky Velká chyba Spojenců: Rozbombardování nádherného kláštera hrálo do karet nacistům Nejjedovatější žáby světa zabíjejí na potkání. Protijed neexistuje, lidé s nimi mají velké plány

prima-fresh

Mixér: nová restaurace, grilovačka s výhledem, jahodové speciality i vychytávka pro podnikatele Vepřové ledvinky na slanině s rýží – česká klasika pro milovníky vnitřností Grilování bez masa: Hoďte na uhlíky ovoce, zeleninu, sýry nebo třeba rostlinný burger

prima-cool

Pán prstenů a Star Wars v jednom? Černý telefon znovu zazvoní. Na návrat sériového vraha dětí lákají tři děsivé teasery Prima pouští do světa dokumentární sérii Karel vs. Karlos. Intimní zpověď sledoval s dojetím, obklopen rodinou a přáteli

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Stephen Hawking a jeho varování: Umělá inteligence jako hrozba pro lidstvo Z kanceláře do noční můry: Asistentka Diddyho líčí únos, výhrůžky a divoké večírky s drogami

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Vila z filmu Bez kalhot je na prodej. Sídlo s vlastním wellness stojí 263 milionů Vladimír Růžička s manželkou prodávají dům v Chomutově, chtějí za něj 9 milionů

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.