Suroviny
- rohlík (den staré) 8 ks
- mléko asi 2 dl
- cibule 2 ks
- uzené maso 400 g
- vinná klobása 150 g
- vejce (natvrdo) 3 ks
- medvědí česnek 2 velké hrsti
- baby špenát 2 velké hrsti
- mandle (plátky nebo nahrubo nasekané) 80 g
- vejce 6 ks
- muškátový oříšek
- sůl
- máslo (na vymazání formy)
- pepř
Kromě medvědího česneku má "moje" nádivka ještě dvě specialitky. Za prvé: dávám do ní mandle, oloupané a nasekané nahrubo, aby to občas trošku křouplo... A za druhé: pro lepší konzistenci a chuť, přidávám do nádivky syrovou vinnou klobásu, kterou vymačkám ze střívka.
Postup přípravy
- Rohlíky nakrájejte na menší kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a dejte je do velké mísy. Zalijte je mlékem a promíchejte. Rohlíky by neměly být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
- Na pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli a jarní cibulku, poté přidejte na centimetrové kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékejte, potom vypněte oheň a směs nechte chladnout.
- K rohlíkům vymačkejte ze střívka syrovou vinnou klobásu, přidejte na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek a špenát. Také vmíchejte oloupané a nasekané mandle.
- V menší misce lehce rozšlehejte syrová vajíčka, přidejte asi 1–2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašlehejte kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijte do velké mísy k rohlíkům, lehce promíchejte a pak pořádně promíchejte rukama, aby se směs dobře spojila.
- Zapékací mísu vymažte máslem a rovnoměrně na ni naneste nádivkovou směs, nemusíte ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40–45 minut, až bude povrch hezky opečený. Nádivku nechte před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila. Výborná je i za studena, s kyselou okurkou :)